dc.contributor.advisor | Čítek, Jindřich | |
dc.contributor.author | Brabec, Václav | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:14:28Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:14:28Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-25 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43637 | |
dc.description.abstract | Cílem práce bylo provedení genotypizace polymorfního lokusu CSN1S1, u kterého
dochází na exonu XVII v pozici 192 aminokyseliny výsledného proteinu k tranzici
A/G. Výsledkem substituce je zaměnění aminokyseliny glycinu za glutamin a
vytvoření dvou polymorfních variant, B a C. Druhým cílem bylo vyhodnocení těchto
alel ve vztahu k vlastnostem mléčné užitkovosti, znaků produkce a technologické
jakosti mléka. Analýza byla provedena u 234 vzorků dojnic holštýnsko-fríského
skotu a českého strakatého skotu, které byly odebrány ve vybraných farmových
chovech v Jihočeském kraji. Pro genotypizaci byly použity metody jako PCR a
RFLP, pro detekci výsledných genotypů byla použita restrikční endonukleáza HphI.
Následná vizualizace fragmentů proběhla na agarózovém gelu. Genotypy byly
nalezeny dva, a to genotyp BB a BC. Byly sestaveny výsledné frekvence v populaci
ze stanovených genotypů BB=0,888, BC=0,112. Asociační analýza byla
vyhodnocena pomocí SAS analytics software. Významný vliv lokusu na sledované
vlastnosti nebyl nalezen. | cze |
dc.format | 54 s. | |
dc.format | 54 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Mléko | cze |
dc.subject | mléčné proteiny | cze |
dc.subject | genetický polymorfismus | cze |
dc.subject | alfa s1 kasein | cze |
dc.subject | CSN1S1 | cze |
dc.subject | Milk | eng |
dc.subject | milk proteins | eng |
dc.subject | gene polymorphism | eng |
dc.subject | alpha-s1 casein | eng |
dc.subject | CSN1S1 | eng |
dc.title | Genotypizace lokusu CSN1S1 a jeho osociační analýza | cze |
dc.title.alternative | Genotyping of locus CSN1S1 and association analysis | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 57663 | |
dc.description.abstract-translated | The first aim of this work was to genotype polymorphism locus CSN1S1. This gene
contains a transition in the exon XVII. This transition changes glycine to glutamine
in the position 192 of the final protein chain. This substitution creates two
polymorphism variants of this gene: variant B and C. In our study, two genotypes BB
and BC were observed. The second aim of this work was evaluation of the
relationship among observed genotypes and milk properties and technological milk
traits, e.g. curd firmness. The analysis was performed on 234 samples from Holstein
Friesian cattle and Czech fleckvieh cattle sampled on farms in the South Bohemia.
Genotyping was performed using molecular biology techniques PCR and RFLP.
Restriction endonuclease HpHI was used for RFLP. Fragments were visualized on
agarose gel. In our monitored population the frequencies of the genotypes BB and
BC were 0,888 and 0,112. Association analysis was performed using SAS analytics
software. Provable influence of the CSN1S1 locus polymorphism on studied traits
was not observed. | eng |
dc.date.accepted | 2020-09-14 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie - Živočišné | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |