Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorBoušková, Jana
dc.date.accessioned2024-03-12T09:14:35Z
dc.date.available2024-03-12T09:14:35Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43647
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo zhodnotit rozdíly v obsahu vybraných nutričně významných látek a stolní hodnotu hlíz u zvoleného souboru odrůd konzumních brambor. Obecné seznámení s danou problematikou je obsaženo v literárním přehledu. V roce 2019 byl založen maloparcelkový pokus v Lukavci s 6 odrůdami konzumních odrůd brambor a 1 odrůdou pro zpracování na škrob (jako kontrastní kontrola). Pěstování proběhlo za podmínek konvenční pěstitelské technologie. Hlízy byly ručně sklizeny 11. 10. 2019 a následně byly odebrány vzorky pro chemické analýzy. U pokusu se hodnotila průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah N-látek a bílkovin, obsah celkových polyfenolů a celková antioxidační aktivita. Prostřednictvím varné zkoušky s panelem hodnotitelů se posuzovala stolní hodnota hlíz. Veškerá získaná data byla statisticky vyhodnocena a zpracována do grafů.cze
dc.format55 s.
dc.format55 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbramborycze
dc.subjectodrůdacze
dc.subjecthlízacze
dc.subjectstolní hodnota hlízcze
dc.subjectchemické analýzycze
dc.subjectpotatoeng
dc.subjectvarietyeng
dc.subjecttubereng
dc.subjectcooking quality of tuberseng
dc.subjectchemical analysiseng
dc.titlePorovnání nutriční a užitné hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních bramborcze
dc.title.alternativeComparison of nutritional and utility value of tubers in selected cultivars of table potatoeseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57698
dc.description.abstract-translatedThe aim of this bachelor thesis was to evaluate the differences in the content of selected nutritionally significant substances and evaluation of cooking quality for the selected set of varieties of consumer potatoes. A general introduction to the issue is contained in the literary overview. In 2019, a small-scale experiment was established in Lukavci with 6 varieties of consumer potato varieties and 1 variety for processing into starch (as a contrast control). Cultivation took place under the conditions of conventional cultivation technology. The crop was harvested by hand on 11. 10. 2019. Subsequently, samples were taken for chemical analysis. The experiment evaluated the average tuber weight, dry matter content, N-substances and protein content, total polyphenol content and total antioxydant activity. The table value of tubers was assessed through a cooking test with a panel of evaluators. All data obtained were statistically evaluated and processed into graphs.eng
dc.date.accepted2020-09-07
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam