dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Boušková, Jana | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:14:35Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:14:35Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43647 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit rozdíly v obsahu vybraných nutričně významných látek a stolní hodnotu hlíz u zvoleného souboru odrůd konzumních brambor. Obecné seznámení s danou problematikou je obsaženo v literárním přehledu. V roce 2019 byl založen maloparcelkový pokus v Lukavci s 6 odrůdami konzumních odrůd brambor a 1 odrůdou pro zpracování na škrob (jako kontrastní kontrola). Pěstování proběhlo za podmínek konvenční pěstitelské technologie. Hlízy byly ručně sklizeny 11. 10. 2019 a následně byly odebrány vzorky pro chemické analýzy. U pokusu se hodnotila průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah N-látek a bílkovin, obsah celkových polyfenolů a celková antioxidační aktivita. Prostřednictvím varné zkoušky s panelem hodnotitelů se posuzovala stolní hodnota hlíz. Veškerá získaná data byla statisticky vyhodnocena a zpracována do grafů. | cze |
dc.format | 55 s. | |
dc.format | 55 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | brambory | cze |
dc.subject | odrůda | cze |
dc.subject | hlíza | cze |
dc.subject | stolní hodnota hlíz | cze |
dc.subject | chemické analýzy | cze |
dc.subject | potato | eng |
dc.subject | variety | eng |
dc.subject | tuber | eng |
dc.subject | cooking quality of tubers | eng |
dc.subject | chemical analysis | eng |
dc.title | Porovnání nutriční a užitné hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor | cze |
dc.title.alternative | Comparison of nutritional and utility value of tubers in selected cultivars of table potatoes | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 57698 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this bachelor thesis was to evaluate the differences in the content of selected nutritionally significant substances and evaluation of cooking quality for the selected set of varieties of consumer potatoes. A general introduction to the issue is contained in the literary overview. In 2019, a small-scale experiment was established in Lukavci with 6 varieties of consumer potato varieties and 1 variety for processing into starch (as a contrast control). Cultivation took place under the conditions of conventional cultivation technology. The crop was harvested by hand on 11. 10. 2019. Subsequently, samples were taken for chemical analysis. The experiment evaluated the average tuber weight, dry matter content, N-substances and protein content, total polyphenol content and total antioxydant activity. The table value of tubers was assessed through a cooking test with a panel of evaluators. All data obtained were statistically evaluated and processed into graphs. | eng |
dc.date.accepted | 2020-09-07 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |