Systémy pro rychlé analýzy mléka v dojírnách
Abstrakt
První část bakalářské práce, zpracovaná formou literárního přehledu, se zabývá popisem vlastností a složení kravského mléka a využitím ukazatelů kvality mléka při řízení stáda dojnic. Dále se v bakalářské práci nachází popis typů dojíren a pravidla pro jejich výběr.
V druhé části jsou popsány in-line analyzátory mléka, které jsou dostupné na trhu a provozně se využívají. Tyto analyzátory pomocí různých senzorů měří složky mléka (bílkoviny, tuky, laktózu, počet somatických buněk, enzymy, přítomnost krve), vlastnosti mléka (barvu, teplotu, elektrickou vodivost) a množství nadojeného mléka v reálném čase v průběhu dojení od jednotlivých krav. V praxi se nejvíce využívají analyzátory mléka výrobců Afimilk, Lely, DeLaval, LIC Automation, Fullwood Packo, GEA a Boumatic.
Základním nedostatkem analyzátorů je nižší přesnost měření ve srovnání s laboratořemi. K přesnějšímu měření je důležitý další výzkum a vývoj těchto technologií. Mezi potencionální metody patří infračervená spektroskopie, biosenzory nebo bioluminiscenční metoda ATP. Nepřesnost výsledků ale nebrání k využití při posuzování změn naměřených hodnot a trendů v průběhu času.
Potřebný by byl vývoj zařízení, které by dokázalo přímo stanovit počet somatických buněk v mléce. Tím by se zpřesnil monitoring výskytu mastitid oproti dosud používané, ale méně spolehlivé změny ve vodivosti mléka. Využití takového zařízení by zefektivnilo prevenci a léčení mastitid zejména u robotického dojení.