Uplatnění regionální produkce ovoce a zeleniny ve školních stravovacích zařízeních Jihočeského kraje
Abstrakt
Diplomová práce se zabývá zjištěním a hodnocením faktorů, které ovlivňují uplatnění regionální produkce ovoce a zeleniny ve školních stravovacích zařízeních. Česká republika a Jihočeský kraj zvlášť nejsou v produkci ovoce a zeleniny soběstační. Otevření trhu v posledních třech desetiletích umožnilo pokrýt značnou část poptávky po ovoci a zelenině dovozem pro nás zcela nových druhů, ale postupně i druhů běžných, které z trhu vytlačují produkty domácích pěstitelů. Kromě dopadů ekonomických má dovoz i negativní vliv na životní prostředí, ale také na zaměstnanost i ztrátu přiměřené soběstačnosti. Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci, která vyhledávala pěstitele ovoce a zeleniny v Jihočeském kraji a zjišťovala sortiment produkce a její uplatnění ve školních stravovacích zařízeních. V této práci je konkretizována potřeba ovoce a zeleniny ve školních jídelnách Jihočeského kraje a potenciál jejího pokrytí regionálními producenty. Z dotazníkového šetření a řízených rozhovorů s místními pěstiteli vyplývá, že stávající programy "Ovoce do škol" i "Produktová a jídelnová mapa Jihočeského kraje" neplní dostatečně své funkce. Svůj podíl na tom má především relativně malá konkurenceschopnost dodavatelů domácí produkce. Zlepšení situace brání velká roztříštěnost producentů, relativně malé množství a někdy i kvalita a dostupnost ovoce a zeleniny, chybějící zpracovatelské kapacity, sezónnost a nedostatek vhodných skladovacích prostor, cena produktů a současně i malá schopnost vzájemně komunikovat, spolupracovat, dodržovat dohody a tvořit stabilní vztahy.