Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDoležalová, Hana
dc.contributor.authorAdamová, Jitka
dc.date.accessioned2024-03-12T09:25:09Z
dc.date.available2024-03-12T09:25:09Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43957
dc.description.abstractCílem této práce bylo identifikovat rozšíření používání specifických symbolů na obalech potravin souvisejících s výživovými preferencemi spotřebitelů prostřednictvím komparace dat získaných ve vybraných prodejních místech na území dvou států - SRN a ČR. Literární východisko pro vypracování práce představuje seznámení s funkcí symbolů v tržním prostředí, vymezení kategorií potravin se specifickými vlastnostmi a směry i trendy ve značení potravin. Praktická část se věnuje vyhodnocení četnosti výskytu symbolů, jejich struktuře a formám ve zvolených souborech. Výsledky práce napovídají o větší rozšířenosti symbolů na obalech potravin v Německu než v Česku. Zhodnocení zahrnuje určité odůvodnění tohoto zjištění. Závěrem jsou zmíněny nedokonalosti v právní úpravě vztahujících se k používání některých značení potravin v EU.cze
dc.format107 s. (161 716 znaků)
dc.format107 s. (161 716 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSymbolycze
dc.subjectznačení potravincze
dc.subjectvýživové preferencecze
dc.subjectkomunikacecze
dc.subjectspotřebitelcze
dc.subjectSymbolseng
dc.subjectfood labelingeng
dc.subjectnutritional preferenceseng
dc.subjectcommunicationeng
dc.subjectconsumereng
dc.titleVyužívání symbolů (značení) na obalech potravin pro usnadnění komunikace se spotřebitelem vzhledem k jeho výživovým preferencímcze
dc.title.alternativeThe use of symbols (markings) on food packaging to facilitate communication with the consumer in relation to his nutritional preferenceseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57060
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was to map the prevalence of specific symbols on food packaging related to nutritional preferences of consumers through a comparison of data obtained in selected stores in two countries - Germany and the Czech Republic. An acquaintance with the function of symbols in the market environment, definition of food categories with specific properties and trends in food labeling provides a theoretical foundation for the thesis elaboration. Subsequently, the frequency of the presence of symbols, their structure and forms in selected samples are evaluated. The results also indicate a greater prevalence of symbols on food packaging in Germany than in the Czech Republic. The assessment includes a justification for this finding. Finally, imperfections of the EU legislation related to the use of certain food labels are mentioned.eng
dc.date.accepted2021-06-07
dc.description.departmentEkonomická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineObchodní podnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Ekonomická fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam