Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPícha, Kamil
dc.contributor.authorPeterka, Michal
dc.date.accessioned2021-11-22T12:20:01Z
dc.date.available2021-11-22T12:20:01Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-09-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/4427
dc.description.abstractHlavním cílem diplomové práce je analýza a posouzení distribučních cest, které jsou v současnosti využívány pro biopotraviny. V první fázi byl proveden marketingový výzkum za pomoci online dotazníku, který byl následně umístěn na Google Docs. V tomto dotazníku bylo zjištováno nákupní chování spotřebitelů. Po vyhodnocení výsledků tohoto výzkumu bylo zjištěno, že nejčastěji nakupují biovýrobky v samoobslužných prodejnách, na druhém místě se umístily specializované prodejny a třetí místo obsadil nákup přímo u výrobce. Nejčastěji nakupovanou komoditou s označením Bio je mléko a mléčné výrobky, následuje ovoce a třetí místo obsadila zelenina. Ve druhé fázi byl proveden marketingový výzkum, který byl uskutečněn telefonickým dotazováním u výrobců z Jihočeského kraje. Bylo osloveno celkem 64 biofarem, z nichž se podařilo úspěšně kontaktovat 50. Nejčastěji se výrobci v Jihočeském kraji zabývají chovem dobytka. Největší podíl na odbytu u těchto biofarem jsou ze 39 % zpracovatelské firmy, z 32 % je odbyt zajištěn prodejem masa, nebo živých zvířat přímo na farmě, nebo ve vlastní prodejně a 24 % zajistí distributoři. Pouze zanedbatelných 5 % masa odebere přímo maloobchodní jednotka, která maso prodává konečnému spotřebiteli. Druhou nejčastější produkovanou komoditou je mléko a mléčné výrobky. Veškerá produkce mléka odebíraná z farem je podle dotazníkového šetření určena výhradně pro český trh a odbyt je v průměru hodnocen známkou ''chvalitebně'', o což se významnou měrou zasluhuje největší zpracovatel mléka Madeta a.s. Dalšími odběrateli jsou prodejny zdravé výživy a stravovací zařízení. Jednotlivý podíl odběratelů u mléka a mléčných výrobků se nepodařilo zjistit. Biovýrobců zabývajících se pěstováním ovoce, obilovin, luskovin a brambor je v Jihočeském kraji velmi málo, a proto vypovídací hodnota průzkumu je velmi nízká.cze
dc.format57 s., 8 s. příloh
dc.format57 s., 8 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBioprodukcecze
dc.subjectbioproduktcze
dc.subjectmarketingový výzkumcze
dc.subjectformy distribucecze
dc.subjectOrganic productioneng
dc.subjectorganic productseng
dc.subjectfree rangeeng
dc.subjectmarketing researcheng
dc.subjectdistribution methodseng
dc.titleFormy distribuce biopotravincze
dc.title.alternativeForms of Distribution of Organic Foodeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag11885
dc.description.abstract-translatedThe main purpose of the thesis is the analysis and judgement of distribution methods, which are currently used for organic foods. The first stage involved a marketing research in form of an online questionnaire, which was placed on Google Docs. This questionnaire focused on shopping habits of the customers. The evaluation showed, that the customers most frequently by the organic foods in the self service shops. The second most common place for buying the organic foods were the shops specialised in selling such products, and the third most common place were the suppliers. The most common organic foods bought by the customers were milk and dairy products, the second place belonged to fruits, and on third place were vegetables. The second stage involved a marketing research in form of telephonically enquiring the farmers from the South Bohemian Shire. The results represent the fifty organic farms out of the sixty four contacted organic farms, which responded to the enquiries. The farmers from the South Bohemian Shire most commonly rise cattle. The biggest consumers of their products, with 39 per cent, are processing companies. Selling the meat or live cattle directly at the farm accounts for 32 per cent, and 24 per cent of the products are consumed by distributors. Only 5 per cent of the products is consumed by retailers, which sell the meat directly to consumers. The second most commonly produced commodity is milk and dairy products. According to questionnaire, the entire production is intended for the czech market and the consumption is in average rated as ''commendable“, which is greatly affected by Madeta a.s. Other consumers of milk and dairy products are healthy food shops and catering institutions. The individual contributions to the consumption of milk and dairy products are unknown. There are very few producers of organic fruits and vegetables in the South Bohemian Shire, and therefore the marketing research did not produce any useful results regarding these products.eng
dc.date.accepted2009-10-14
dc.description.departmentEkonomická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineObchodní podnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Ekonomická fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam