Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubeš, Jan
dc.contributor.authorVojčová, Karolína
dc.date.accessioned2024-03-12T10:01:39Z
dc.date.available2024-03-12T10:01:39Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-29
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44539
dc.description.abstractBakalářská práce se věnuje geografii cukru ve světě. Úvodní kapitoly vyhodnocují příslušnou odbornou literaturu a charakterizují cukr jako surovinu, a cukrovou řepu a cukrovou třtinu jako plodinu. Datově je práce založena na údajích o produkci surového cukru z databází FAO a FOLICHT. Údaje z období mezi lety 1970 až 2019 jsou vizualizovány prostřednictvím kartogramů, kartodiagramů, grafů a tabulek. Výsledná zjištění jsou komentována na pozadí fyzickogeografických a v čase se měnících sociogeografických faktorů působících na pěstování a také zpracování cukrové řepy a cukrové třtiny. Celková produkce cukru ve světě postupně narůstá, ovšem v jednotlivých státech s rozdílným tempem a s výkyvy. Cukr je v současnosti produkován především ve vlhkém tropickém a subtropickém pásmu, kde se pěstuje cukrová třtina. Produkce surového cukru z cukrové řepy v severozápadní a střední Evropě zůstává také silná. Nejvyšším producentem surového cukru je v současnosti Brazílie (významný nárůst v posledních 15 letech), s odstupem Indie, Thajsko a Čína (stagnace až malý růstu těchto států), dále Mexiko, Rusko a Francie.cze
dc.format65 s.
dc.format65 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectcukrová řepacze
dc.subjectcukrová třtinacze
dc.subjectprodukce cukrucze
dc.subjectgeografie zemědělstvícze
dc.subjectmapy zemědělstvícze
dc.subjectsugar beeteng
dc.subjectsugar caneeng
dc.subjectsugar productioneng
dc.subjectagriculture geographyeng
dc.subjectagriculture mapseng
dc.titleVývoj a současné rozmístění produkce cukru ve světěcze
dc.title.alternativeDevelopment and current distribution of sugar production in the worldeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag63564
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis deals with the geography of sugar in the world. The introductory chapters evaluate the relevant professional literature and characterize sugar as a raw material, and sugar beet and sugar cane as a crop. Data is based on data on raw sugar production from FAO and FOLICHT databases. Data from the period between 1970 and 2019 are visualized through cartograms, cartodiagrams, graphs and tables. The resulting findings are commented on the background of physical-geographical and time-changing socio-geographical factors affecting the cultivation and processing of sugar beet and sugar cane. Total sugar production in the world is gradually increasing, but at different pace and fluctuations across countries. Sugar is currently produced mainly in the humid tropical and subtropical zones, where sugar cane is grown. Raw sugar production from sugar beet in north-western and central Europe also remains strong. The highest producer of raw sugar is currently Brazil (a significant increase in the last 15 years), followed by India, Thailand and China (stagnation to low growth of these countries), followed by Mexico, Russia and France.eng
dc.date.accepted2021-05-25
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZu-AJucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeRypl, Jiří


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam