Vývoj a současné rozmístění produkce cukru ve světě
Abstrakt
Bakalářská práce se věnuje geografii cukru ve světě. Úvodní kapitoly vyhodnocují příslušnou odbornou literaturu a charakterizují cukr jako surovinu, a cukrovou řepu a cukrovou třtinu jako plodinu. Datově je práce založena na údajích o produkci surového cukru z databází FAO a FOLICHT. Údaje z období mezi lety 1970 až 2019 jsou vizualizovány prostřednictvím kartogramů, kartodiagramů, grafů a tabulek. Výsledná zjištění jsou komentována na pozadí fyzickogeografických a v čase se měnících sociogeografických faktorů působících na pěstování a také zpracování cukrové řepy a cukrové třtiny. Celková produkce cukru ve světě postupně narůstá, ovšem v jednotlivých státech s rozdílným tempem a s výkyvy. Cukr je v současnosti produkován především ve vlhkém tropickém a subtropickém pásmu, kde se pěstuje cukrová třtina. Produkce surového cukru z cukrové řepy v severozápadní a střední Evropě zůstává také silná. Nejvyšším producentem surového cukru je v současnosti Brazílie (významný nárůst v posledních 15 letech), s odstupem Indie, Thajsko a Čína (stagnace až malý růstu těchto států), dále Mexiko, Rusko a Francie.