Allithiolany a další strukturně příbuzné organosirné sloučeniny rostlin rodu <i>Allium</i>
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá organosirnými sloučeninami rostlin rodu Allium, které obsahují thiolanové jádro.
Teoretická část se zaměřuje na nejvýznamnější zástupce rodu Allium, tedy na cibuli kuchyňskou (Allium cepa) a česnek kuchyňský (Allium sativum). Zahrnuje jejich produkci a hlavní skupiny organosirných sloučenin, které se v nich tvoří enzymově katalyzovaným rozkladem prekurzorů odvozených od cysteinu (isoalliinu a methiinu). Hlavní pozornost je zaměřena na skupinu sloučenin s názvem allithiolany, které způsobují nežádoucí zhořknutí cibule.
Experimentální část je zaměřena na optimalizaci metod pro izolaci allithiolanů A
z extraktu cibule kuchyňské. Dalším cílem bylo vybrané sloučeniny izolovat pomocí preparativní HPLC.