dc.contributor.advisor | Stasková, Věra | |
dc.contributor.author | Kahounová, Dagmar | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T11:58:29Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T11:58:29Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-08-10 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45117 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá problematikou saturace výživy u seniorů v domovech pro seniory. Nutriční stav seniorů v domovech pro seniory je znepokojivý a není ošetřujícím personálem adekvátně hodnocen. Nedostatečná výživa má mnoho následků a ovlivňuje celkový stav organismu seniora, přičemž příčiny nedostatečné výživy jsou ovlivnitelné. Základním kamenem pro zlepšení nutričního stavu seniorů by bylo zavedení nutričních screeningů do praxe. Výživa seniorů má svá specifika, a při zajišťování výživy seniorů, by měla být akceptována. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá stářím, výživou a malnutricí. Na teoretickou část navazuje empirická část.
Cílem bakalářské práce bylo zjistit jaké překážky se vyskytují při příjmu stravy u seniorů v domovech pro seniory. Jak uspokojují všeobecné sestry potřebu výživy u seniorů a zda spolupracují s dalšími členy ošetřovatelského týmu. K dosažení cílů práce bylo v empirické části použito kvalitativní šetření. Výzkumné šetření probíhalo technikou polostrukturovaných rozhovorů, metodou dotazování. Výzkumného šetření se zúčastnilo 10 všeobecných sester pracujících v domovech pro seniory. Rozhovory byly zaznamenány metodou tužka - papír a přepsány. Z šetření vyplynulo, že nutriční stav seniorů je hodnocen minimálně. Domovy pro seniory nemají zavedené standardy, pouze vnitřní postupy. Přítomnost nutričního terapeuta v ošetřovatelském týmu není běžnou praxí. Z výzkumného šetření vyplynulo, že v domovech pro seniory bez nutričního terapeuta a vlastní kuchyně není připravována strava vhodná pro individuální potřeby seniora. | cze |
dc.format | 64 s. (73496 znaků) | |
dc.format | 64 s. (73496 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Výživa | cze |
dc.subject | senior | cze |
dc.subject | nutriční screening | cze |
dc.subject | malnutrice | cze |
dc.subject | potřeby | cze |
dc.subject | Nutrition | eng |
dc.subject | elderly person | eng |
dc.subject | nutrition screening | eng |
dc.subject | malnutrition | eng |
dc.subject | needs | eng |
dc.title | Saturace potřeby výživy u seniorů v domovech pro seniory. | cze |
dc.title.alternative | Saturation of nutrition needs of seniors in seniors homes. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 58306 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis deals with the topic of saturation of nutrition of elderly people living in the retirement homes. Nutrition condition in the retirement homes is disturbing. The nutrition condition of elderly people is not rated enough. Insufficient nutrition causes many results and influences overall condition of elderly person organism. Reasons of insufficient nutrition can be influenced. The cornerstone for improving of nutrition condition of elderly people would be implementation of nutrition screenings to everyday care. The nutrition of elderly people has its specifics that should be kept during the elderly persons nutrition care.
The bachelor thesis consists of a theoretical part and practical part. In the first part - theory -the main topics are old age, nutrition and malnutrition. The practical part follows on with a research.
The aim of bachelor thesis was to find out which obstacles occur during the food intake of elderly people in retirement homes, how nurses satisty the nutrition needs of elderly and how nurses co-operate with other members of nursing care team. For achieving this goal there was used a qualitative research. The research was realized by method of semi-structured dialoques, questioning method. There were 10 nurses working for retiremnet homes who participated in above stated research. The interviews were written down by pencil-paper method and transcribed. As a result was detected that the nutrition condition of elderly people is only minimally rated. In the retirement homes there usually is not implemented any standard, there are only internal procedures. A nutrition specialist usually does not join the nursing care team. If there is neither its own cooking area/kitchen in the retirement home nor the nutrition specialist, there is not served the suitable food for each of the elderly person individual needs. It is neccessary to implement the nutrition screenings to everyday nursing care. | eng |
dc.date.accepted | 2021-09-03 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Všeobecná sestra | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Ošetřovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Kaas, Jiří | |