Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorFilausová, Drahomíra
dc.contributor.authorSeidlová, Karolína
dc.date.accessioned2024-03-12T11:58:47Z
dc.date.available2024-03-12T11:58:47Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2020-08-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45174
dc.description.abstractBakalářská práce s názvem Pohybová aktivita a výživa v těhotenství a po porodu zjišťuje, jak se ženy připravovaly na těhotenství v oblasti pohybové aktivity a výživy a také zjišťuje, jak se ženy stravovaly a cvičily v těhotenství a po porodu. K vypracování bakalářské práce byly stanoveny dva cíle. První cíl si klade za úkol zjistit připravenost žen na těhotenství z hlediska výživy a pohybových aktivit. Bylo zjištěno, že své stravování v průběhu gravidity změnily informantky I1, I6, I10. Informantky I2, I3, I4, I5, I7, I8, I9 svou stravu v rámci přípravy na těhotenství nezměnily. Pravidelný pohyb byl zařazen v rámci přípravy na graviditu u informantek I9, I10 a ostatních žen bylo zjištěno, že se během těhotenství věnovaly stejným pohybovým aktivitám jako dříve. Druhým cílem jsme zjišťovaly, jak se ženy stravovaly a cvičily v těhotenství a po porodu. Na základě stanovených cílů bylo vytvořeno šest výzkumných otázek. První výzkumná otázka se zaobírala informovaností žen o správné výživě v těhotenství. Výsledky výzkumu ukázaly, že všechny ženy byly správně informovány o důležitosti pestré a vyvážené stravy v těhotenství s bohatým zastoupením ovoce a zeleniny. Informantky také zmínily potraviny, které nejsou vhodné ke konzumaci v těhotenství. Nejčastěji uváděly plísňové sýry, nedokonale tepelně upravené maso a syrová vejce. Druhá výzkumná otázka se zabývala informovaností žen o pohybových aktivitách v těhotenství. Šetření prokázalo, že informantky měly ve většině případů vyhovující znalosti o této problematice. Za nejvhodnější aktivitu uvedly nejčastěji chůzi či plavání. Další část žen uvedla jógu a posilování pánevního dna. Třetí výzkumná otázka zjišťovala, jak jsou ženy informovány o správné výživě v poporodním období. Na poměru pestré a vyvážené stravy se ovšem informantky neshodly. Na druhou stranu byly všechny ženy správně informovány o těch druzích potravin, jenž během kojení mohou způsobovat nadýmání. Čtvrtá výzkumná otázka zkoumala, do jaké míry byly rodičky informovány o pohybové aktivitě v období po porodu. Z odpovědí vyplynulo, že ženy považují za nejvhodnější aktivity procházky, posilování pánevního dna či jógu. Některé odpovědi žen se však neshodovaly. Jednalo se především o názor na posilování břišního svalstva, plavání nebo běžecké aktivity, kdy některé ženy vnímaly tyto činnosti jako vhodné, jiné nikoliv. Pátá výzkumná otázka nám přinesla odpovědi na změny ve stravovacích návycích žen v těhotenství. Bylo zjištěno, že informantky změnily svou stravu k lepšímu. Všechny ženy dodržovaly během těhotenství pravidelnou stravu. Informantky I1, I3, I6, I8 také referovaly úplnou eliminaci některých potravin, jednalo se zejména o tučné maso, plísňové sýry, tepelně neupravené maso, syrová vejce či uzeniny. Šestá výzkumná otázka si kladla za úkol zjistit změnu stravovacích návyků žen po porodu. Bylo zjištěno, že všechny ženy v poporodním období, jež kojily své dítě, vyřadily ze své stravy potraviny způsobující nadýmání. Informantky I7, I3 také zcela eliminovaly konzumaci exotického ovoce. Tato práce poukazuje na důležitost správného stravování a pravidelného pohybu během období těhotenství a také v období po porodu. Z uvedených informací vyplývá také fakt, že součástí práce porodní asistentky v prenatální péči, je mimo jiné edukace o správné životosprávě včetně správné výživy a pohybové aktivity. Výsledky práce mohou mít valný přínos pro profesi porodních asistentek, aby došlo ke zlepšení a zkvalitnění edukace v rámci prenatální péče. Zpracovaná data mohou být publikována na odporných konferencích pro porodní asistentky. Výstupem práce je také informační leták, ve kterém je popsáno, jak se správně v těhotenství a po porodu stravovat, a jakou pohybovou aktivitu zvolit. Leták by mohl být umístěn v čekárnách u obvodních gynekologů.cze
dc.format72
dc.format72
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectPohybová aktivitacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjecttěhotenstvícze
dc.subjectobdobí po poroducze
dc.subjectporodní asistentkacze
dc.subjectPhysical aktivityeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectpregnancyeng
dc.subjectpostpartum periodeng
dc.subjectmidwifeeng
dc.titlePohybová aktivita a výživa v těhotenství a po poroducze
dc.title.alternativePhysical Activity And Nutrition During Pregnancy And After Childbirtheng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag62249
dc.description.abstract-translatedBachelor thesis entitled Physical Activity and Nutrition during Pregnancy and after Childbirth examines women's preparation for pregnancy in the area of physical activity and nutrition. The thesis also finds out, how women ate and exercised during pregnancy and after giving birth. The bachelor thesis has two main aims. First, to find out the women's readiness for pregnancy in terms of nutrition and physical activity. It was found that informants I1, I6 and I10 changed their nutrition habits during pregnancy. Informants I2, I3, I4, I5, I7, I8 and I9 did not change their diet in their preparation for pregnancy. Regular exercise was included in preparation for pregnancy in informants I9, I10 and others and other women were found to engage in the same physical activities during pregnancy as before. The second aim was to observe women's diet and exercise during pregnancy and after giving birth. Based on the set goals, six research questions were created. The first research question deals with women's awareness of proper nutrition during pregnancy. The results of the research showed that all women were correctly informed about the importance of a varied and balanced diet in pregnancy with a rich representation of fruits and vegetables. Informants were also able to mention foodstuff that should be avoided during pregnancy. The most often, they mentioned blue cheeses, imperfectly cooked meat and raw eggs. The second research question examined women's awareness of physical activities during pregnancy. The survey has proved that informants had, in most cases, adequate knowledge of this issue. As the most suitable activity, most often they mentioned walking or swimming. Others mentioned yoga and pelvic floor strengthening. The third research question examined how women are informed about proper diet in the postpartum period. However, the informants did not agree on the ratio of the varied and balanced diet. On the other hand, all the informants have been properly informed about the types of food that can cause bloating during the breastfeeding period. The fourth research question analysed the extent, to which mothers were informed about physical activity in the postpartum period. The answers showed that women consider walking, pelvic strengthening or yoga to be the most suitable activities. However, some of the women did not agree. It was mainly an opinion on strengthening the abdominal muscles, swimming or running activities, where some women perceived these activities as appropriate while others not. The fifth research question has brought answers to the changes in the eating habits of women during pregnancy. It was found, that the informants changed their nutrition for the better. All the women followed a regular diet during pregnancy. Informants I1, I3, I6 and I8 even eliminated some foodstuff, especially fat or raw meat, blue cheese, raw eggs or sausages. Sixth research question aimed to determine the change in eating habits after childbirth. It was found, that all women in the postpartum period who breastfeed their child have excluded foods that cause bloating from their diets. Informants I7 and I3 also completely eliminated the consumption of exotic fruits. This thesis points out the importance of proper nutrition and regular physical activity during pregnancy and postpartum period too. The above information also shows the fact that part of the work of a midwife in prenatal care is, among other things, education about proper lifestyle, including proper nutrition and physical activity. The results of the bachelor thesis can have a major benefit for the profession of midwives in order to improve and enhance the education of prenatal care. The processed data can be published at professional conferences for midwives. The research output is an information leaflet, which describes how to eat properly during pregnancy and after giving birth, and what physical activity to choose during this period.eng
dc.date.accepted2021-05-27
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePorodní asistentkacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programPorodní asistencecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBelešová, Romana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam