Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorRiegert Bystřická, Dagmar
dc.contributor.authorTurková, Kateřina
dc.date.accessioned2024-03-12T11:58:55Z
dc.date.available2024-03-12T11:58:55Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45192
dc.description.abstractLaktózová intolerance je nejběžnější potravinovou intolerancí, vyskytující se celosvětově. Jedinci s laktózovou intolerancí nedokáží v tenkém střevě tvořit enzym laktázu, který umožňuje štěpit laktózu obsaženou v mléčných produktech. Nedostatečná tvorba laktázy může být geneticky podmíněná. V Evropské populaci byly nalezeny dva jednonukleotidové polymorfismy odpovědné za přetrvávání laktázové aktivity v dospělosti. Celiakie patří mezi autoimunitní onemocnění, které postihuje především sliznici tenkého střeva. Onemocnění je charakterizováno nesnášenlivostí gliadinu, který je součástí lepku. Intolerance vede k chronickému zánětu na sliznici tenkého střeva a tím dochází k chronickému průjmu, tukovité stolici, zvracení a únavě. Rozvoj celiakie je podmíněn přítomností genetické predispozice. Genetická predispozice je vázána na alely HLA systému. Konkrétně se jedná o haplotypy HLA-DQ2 a HLA-DQ8.cze
dc.format53 s (78 295 znaků)
dc.format53 s (78 295 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectlaktázacze
dc.subjectpolymorfismus C/T 13910 a G/A 22018cze
dc.subjectceliakiecze
dc.subjectHLA typizacecze
dc.subjectPCRcze
dc.subjectReal-time PCRcze
dc.subjectlactoseeng
dc.subjectlactase; polymorphism C / T 13910 and G / A 22018eng
dc.subjectceliac diseaseeng
dc.subjectHLA typingeng
dc.subjectPCR; Real-time PCReng
dc.titleMolekulární detekce vybraných genových polymorfismů související s výživou (validace nutričipu)cze
dc.title.alternativeMolecular detection of selected gene polymorphisms related to nutrition (nutrichip validation)eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag62969
dc.description.abstract-translatedLactose intolerance is the most common food intolerance in the world. Individuals with lactose intolerance are unable to produce the enzyme lactase in the small intestine, which makes it possible to break down the lactose contained in dairy products. Insufficient lactase production may be genetically determined. Two single nucleotide polymorphisms responsible for the persistence of lactase activity in adulthood have been found in the European population. Celiac disease is one of the autoimmune diseases that mainly affects the mucous membrane of the small intestine. The disease is characterized by intolerance to gliadin, which is part of gluten. Intolerance leads to chronic inflammation of the small intestinal mucosa, leading to chronic diarrhea, fatty stools, vomiting and fatigue. The development of celiac disease is conditioned by the presence of a genetic predisposition. Genetic predisposition is linked to HLA system alleles. Specifically, these are the HLA-DQ2 and HLA-DQ8 haplotypes.eng
dc.date.accepted2021-06-02
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠebestianová, Štěpánka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam