dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Salzerová, Eliška | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:00:29Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:00:29Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-05-05 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45303 | |
dc.description.abstract | Nejnovější vědecké poznatky hovoří o dalekosáhlém významu vitaminu D v oblasti našeho zdraví. Je známo, že vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku, avšak nově vychází na povrch i důkazy o jeho pozitivních účincích nejen na imunitní systém. Dále ovlivňuje i správný růst a vývoj dítěte, činnost nervového systému a tvorbu a růst nervových buněk. Až 60 % evropské dětské populace trpí nedostatkem vitaminu D. Důvodem tohoto nedostatku může být nízký příjem potravin s obsahem vitaminu D a nedostatečný pobyt na slunci.
Pro bakalářskou práci jsem si zvolila čtyři cíle. Prvním cílem je zjistit, jaké množství vitaminu D přijímají děti staršího školního věku perorálně. Druhým cílem je zjistit význam suplementace pro perorální příjem vitaminu D u dětí staršího školního věku. Třetím cílem je zjistit, jaké množství produktů s obsahem vitaminu D mají děti staršího školního věku běžně ve stravě. Posledním cílem je zjistit, kolik procent z doporučené denní dávky vitaminu D přijímají děti staršího školního věku ze stravy.
Jako způsob dosažení výsledků byla zvolena metoda kvantitativně-kvalitativní. Výzkumný soubor tvořilo 20 dětí staršího školního věku z Písku a okolí. Pro výzkumné šetření jsem použila dotazníky a sedmidenní jídelníčky. Pomocí dotazníků jsem zjišťovala počet produktů s obsahem vitaminu D, který respondent za týden běžně zkonzumoval a údaj, zda dotyčný suplementoval.
Potraviny uvedené v jídelníčcích byly vloženy do programu Nutriservis, který vypočítával obsah vitaminu D v mikrogramech ze zadaných potravin za den a celkem za týden. Následně jsem pomocí týdenního příjmu vitaminu D počítala, kolik procent z perorální doporučené týdenní dávky respondenti přijímají. Pokud respondent suplementoval, přičetla jsem k této dávce hodnotu suplementace a opět počítala procentuální zastoupení přijatého vitaminu D z perorální doporučené týdenní dávky.
Na základě výsledků z dotazníků jsem dospěla ke zjištění, že z produktů, které obsahují vitamin D děti staršího školního věku, preferují mléko či mléčné výrobky a vejce. Dalším často konzumovaným produktem byly rostlinné oleje. Ryby se v jídelníčcích objevovaly 1-2× týdně. Játra téměř polovina respondentů vůbec nekonzumovala.
Z výsledků dosažených pomocí jídelníčků vyšlo najevo, že suplementace je klíčová pro naplnění perorální doporučené týdenní dávky, neboť bez současně probíhající každodenní suplementace by žádný respondent nenaplnil perorální doporučenou týdenní dávku. U suplementujících respondentů byla suplementace úspěšná ze 75 %. Perorální doporučenou týdenní dávku naplnilo šest z osmi suplementujících respondentů.
Z výsledků vyplývá, že je nutné zvýšit gramotnost dětí a rodičů zaměřenou na příjem D vitaminu. | cze |
dc.format | 73 s. (16 169 znaků) | |
dc.format | 73 s. (16 169 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Vitamin D | cze |
dc.subject | starší školní věk | cze |
dc.subject | perorální doporučená týdenní dávka | cze |
dc.subject | potravinové zdroje | cze |
dc.subject | suplementace | cze |
dc.subject | Vitamin D | eng |
dc.subject | lower secondary school age | eng |
dc.subject | weekly oral dietary reference intake | eng |
dc.subject | food sources | eng |
dc.subject | supplements | eng |
dc.title | Příjem D vitaminu u dětí staršího školního věku | cze |
dc.title.alternative | Intake of the D vitamin at children in older school age | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 65162 | |
dc.description.abstract-translated | Recent scientific research speaks of the vast importance of Vitamin D concerning our health. It is widely known that vitamin D affects the metabolism of calcium. Moreover, new evidence recently came to light about its positive effects on areas outside the immune system. It also impacts a child's proper growth and development, nervous system functioning, and creation and growth of neurons. Up to 60 % of European children suffer from Vitamin D deficiency. The reason for that can be insufficient intake of vitamin D-rich foods and inadequate time spent outside in the sunshine.
I chose four goals for my bachelor's thesis. The first goal is to ascertain the amount of vitamin D that lower secondary school children intake orally. The second is to ascertain the significance of oral vitamin D supplements for lower secondary school children. The third goal is to ascertain the number of products with vitamin D content than lower secondary school children have in their diet. The last goal is to determine what part of dietary reference intake of vitamin D lower secondary school children take in from food.
The method I chose to reach those goals was quantitative-qualitative. The sample consisted of 20 lower secondary school children from Písek and surrounding areas. For research methods, I decided on questionnaires and a weekly menu. Questionnaires allowed me to determine the number of products with vitamin D content that each subject consumed and information about potential supplements.
The foods listed in the menus were input into the Nutriservis software, which calculated the vitamin D content in microgramms per day and week. Subsequently, I used the weekly vitamin D intake to calculate the percentage of its weekly oral dietary reference intake that the subjects take in. If the subject used supplements, I added that to the overall amount and again calculated the actual vitamin D taken in as a weekly oral dietary reference intake percentage.
The questionnaire uncovered concerning products with vitamin D content, lower secondary school children prefer milk, or dairy products, and eggs. Another frequently consumed products were vegetable oils. Fish appeared in the diet once or twice per week. Almost half of the subjects did not eat liver at all.
The results of the weekly menu made it clear that supplements are crucial to fulfilling the weekly oral dietary reference intake as, without them, none of the subjects would fulfil the weekly DRI Subjects that did use supplements were successful in 75 % of cases. Weekly oral dietary reference intake was fulfilled by six out of eight subjects using supplements.
These results indicate that it is necessary to increase awareness of both children and parents about vitamin D intake. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-09 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Novotná, Simona | |