Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorHavlová, Ivona
dc.date.accessioned2024-03-12T12:00:43Z
dc.date.available2024-03-12T12:00:43Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-05-05
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45316
dc.description.abstractTéma bakalářské práce je "Problematika atopického ekzému v kontextu výživy". Hlavním projevem atopického ekzému je výsev ekzematických ložisek na místech vlhké zapářky (podkolení jamky, loketní jamky, genitálie). Zdraví kůže ovlivňují různé faktory, jako počasí, materiál oblečení nebo výživa. Sběr dat byl uskutečněn kvalitativní metodou. Informanty jsme získávali pomocí metody sněhová koule. Získali jsme 9 informantů, se kterými byl proveden rozhovor. Každý z informantů nám poskytl týdenní jídelníček. Cílem práce bylo zmapovat problematiku atopického ekzému v kontextu výživy. V praktické části práce jsme se snažili zjistit, jaké potraviny jsou pro informanty nejvíce problematické. Výsledkem je, že mezi nejvíce problematické potraviny patří: citrusy, sladkosti a jiné vysoce průmyslově zpracované potraviny a hlavně alkohol. Informanti uváděli, že největší problém z alkoholických nápojů jim způsobuje víno. Několik informantů uvedlo jako problematické ořechy, sóju či mléčné výrobky. Roční období, dle výzkumu, mají vliv na výskyt a zhoršení atopického ekzému. Velmi problematická je zima a na druhém místě léto. Spojitost mezi výskytem atopického ekzému a počasím nebyla zatím dokonale prostudována, proto nelze tuto skutečnost potvrdit. Analýza jídelníčků proběhla zapsáním jídelníčků do aplikace Nutriservis. Výsledky jsou uspořádány do excelové tabulky, kde najdeme zastoupení energie a jednotlivé makroživiny denních chodů. Z analýzy vyplývá, že velká část informantů konzumuje k snídani pečivo se šunkou či sýrem nebo obilninové kaše. Svačiny jsou podobné snídaním v menším množství. Obědy a večeře se u informantů často skládají z domácích jídel, kdy jsou základem kvalitní polysacharidy (rýže, těstoviny, brambory) a maso (nejčastěji kuřecí), společně se zeleninou. Výsledkem analýzy je často nerovnoměrný příjem energie v průběhu týdne, nejčastěji kvůli konzumu alkoholu. Většina informantů konzumuje dostatek zeleniny a ovoce.cze
dc.format85
dc.format85
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectEkzémcze
dc.subjectdermatitidacze
dc.subjectatopiecze
dc.subjectalergiecze
dc.subjectkůžecze
dc.subjectonemocněnícze
dc.subjectdietacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectvyrážkacze
dc.subjectpotravinycze
dc.subjectEczema; dermatitis; atopy; allergy; skin; disease; diet; nutritioneng
dc.subjectrusheng
dc.subjectfoodeng
dc.titleProblematika atopického ekzému v kontextu výživycze
dc.title.alternativeIssues of atopic dermatitis in context of nutritioneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65338
dc.description.abstract-translatedThe topic of my bachelor's thesis is "Issues of atopic dermatitis in context of nutrition." Atopic dermatitis is a type of skin inflammation in moist areas (back of the knee, inner elbow, groin). Skin health is affected by factors including the weather, textile and diet. Data were gathered using a qualitative research and snowball sampling. A survey was conducted among nine respondents, each providing information on the food they ate for a week. The goal was to map atopic dermatitis in the context of nutrition. The practical part of the thesis focused on what foods seem to be the most problematic for respondents. The survey showed these include citrus fruit, sweets, highly processed foods and especially alcohol. Respondents said that wine was the most problematic among alcoholic beverages. A few respondents mentioned nuts, soya and dairy. Seasons also have an impact on the atopic dermatitis incidence, with winter posing the biggest problem and summer following. A link between atopic dermatitis and the weather has not been properly studied and cannot be confirmed. The food analysis was recorded in the Nutriservis app. Data were entered into an Excel table that includes energy and macronutrient values of individual meals. The analysis shows that most respondents eat bread/rolls with ham or cheese, or cereal for breakfast. Snacks are similar but smaller than breakfasts. Lunches and dinners are often home-made meals consisting of good polysaccharides (rice, pasta, potatoes), meat (mostly chicken) and vegetables. The analysis reveals often unbalanced energy intake over the week, mostly because of alcohol consumption. Most respondents eat enough fruit and vegetables.eng
dc.date.accepted2021-06-08
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNovotná, Simona


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam