Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorKohoutová, Monika
dc.date.accessioned2024-03-12T12:00:45Z
dc.date.available2024-03-12T12:00:45Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-08-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45318
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo posoudit, zda je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá, a určit, zda je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření. Jednalo se o smíšený výzkum. Data byla získávána pomocí semistrukturovaného rozhovoru, dále pomocí měření tělesné teploty, hmotnosti a výšky, pomocí sedmidenních záznamů stravy respondentů a jídelního lístku poskytnutého zařízením. Do výzkumu se zapojilo sedm seniorů pobývajících v bytech s pečovatelskou službou a odebírajících obědy z jednoho konkrétního zařízení (z domova pro seniory). Výsledky výzkumu poukazují na to, že pokud respondenti konzumují obědy celé (s ohledem na to, kolik procent tvoří jejich oběd z celkového energetického příjmu), obsahuje převážná část obědů nadbytečné množství energie, bílkovin a tuků. Značné rozdíly byly v obsahu sacharidů. Nelze říci, že by u všech respondentů převažovaly obědy s určitým množstvím sacharidů. Vzhledem k tomu, že by obědy měly tvořit 35 % z celkového energetického příjmu, obsahovaly většinou nadbytečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků. Pokud respondenti obědy dělí na dvě porce, obsahuje převážná část obědů nedostatečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků. Co se týče míry pestrosti, součástí obědů jsou většinou vývary. Z hlavních jídel se převážně podávalo vepřové maso. Přílohy byly často obměňovány. Četně se podávaly smažené pokrmy. Sladké pokrmy byly podávány na úkor bezmasých pokrmů. Nedostatečně se podávaly zejména ryby, luštěniny, ovoce a zelenina. Z výsledků vyplývá, že respondentům vyhovuje strava v původní konzistenci a nepotřebují její úpravu. Dále bylo zjištěno, že všichni respondenti odebírají běžnou stravu, přestože u třech respondentů jsou indikována dietní opatření. Výsledky bakalářské práce mohou být využity jako informativní materiál pro laickou i odbornou veřejnost.cze
dc.format80
dc.format80
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectZařízení s pečovatelskou služboucze
dc.subjectseniořicze
dc.subjectvýživa ve stářícze
dc.subjectnutriční hodnota stravycze
dc.subjectpestrost stravycze
dc.subjectdietní opatřenícze
dc.subjectkonzistence stravycze
dc.subjectobědycze
dc.subjectCare facilityeng
dc.subjectseniorseng
dc.subjectnutrition at advanced ageeng
dc.subjectmeal nutritional valueeng
dc.subjectmeal varietyeng
dc.subjectdietary measureseng
dc.subjectmeal consistencyeng
dc.subjectluncheseng
dc.titleNutriční hodnota stravy v zařízeních s pečovatelskou služboucze
dc.title.alternativeNutritional Value for Foods in Care Facilitieseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65340
dc.description.abstract-translatedThe objective of the thesis was to assess whether catering provided by the given facility has sufficient nutritional value and variety for the respondents, and to determine if catering is accommodated to the health conditions of respondents from the viewpoint of meal consistency and dietary measures. The research applied was a mixed one. Data was acquired using semi-structured interviews, measuring bodily temperature, mass, and height, seven-day records of catering and menus provided by the facility. The research was joined by seven seniors residing in apartments with caretaking services and receiving lunches from a specific facility (a home for seniors). Results of the research point to the fact that when the respondents eat the entire lunch (with regard to what percentage their lunch makes out of their total energy intake) most of the lunches contain excessive energy, protein, and fat values. Significant differences were fond in the content of carbohydrates. It is impossible to affirm that lunches with a certain quantity of carbohydrates prevail in the majority of respondents' lunches. As lunches should form 35% of the total energy intake, they mostly contained an excessive share of energy, proteins, carbohydrates, and fats. If the respondents halve the lunches into to portions, the majority of lunches contain an insufficient quantity of energy, proteins, carbohydrates, and fats. As regards the degree of variety, lunches usually include broths. Pork meat prevailed in main courses. Sides were often changed. Fried meals were served often. Sweet meals were served more than vegetarian lunches. The variety lacked namely in fish, pulses, fruit, and vegetables. Results achieved imply that respondents prefer meals in the original consistency and do not need any adjustment. It was further found that all of the respondents consume common meals despite dietary measures being indicated for three of the respondents. The results of the thesis may be utilized as an informative source for both lay and professional public.eng
dc.date.accepted2021-09-07
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeMachovcová, Denisa


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam