• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vliv návykových látek na nutriční stav pacientů

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (759.7Kb)
    Posudek vedoucího práce (537.8Kb)
    Posudek oponenta práce (1.247Mb)
    Průběh obhajoby práce (314.4Kb)
    VŠKP - příloha (4.133Mb)
    Datum
    2021
    Autor
    Jílková, Kateřina
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem návykových látek na nutriční stav pacienta. Cílem této práce bylo zmapovat nutriční stav pacientů užívajících návykové látky a případnou změnu nutričního stavu během léčby. Teoretická část se zabývá charakteristikou a rozdělením návykových látek, vlivem jejich účinku na nutriční stav a psychiku pacienta. Dále se tato práce zaměřuje na pojem závislost, syndrom závislosti a léčbu. Podrobněji je pak zaměřena na poruchy příjmu potravy v jejich souvislosti s uživateli návykových látek. Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní výzkum. Výzkumný soubor této práce tvoří deset pacientů psychiatrické léčebny. Formou polostrukturovaných rozhovorů se zde zjišťují stravovací návyky v době aktivního užívání návykových látek a změny v těchto návycích po dobu léčebného procesu. Praktická část se skládá ze dvou kapitol. První z nich je věnovaná případovým studiím jednotlivých pacientů, propočtu energetického příjmu z týdenních jídelníčků. Ve druhé kapitole jsou vyhodnocovány výsledky semistrukturovaných rozhovorů s pacienty. Z této práce vyplývá, že pobyt v léčebně závislostí zkoumaným pacientům z hlediska nutričního stavu prospívá. U většiny z nich došlo ke zvýšení a následné stabilizaci hmotnosti v důsledku pravidelné a vyvážené stravy. Dílčím přínosem této práce je pomoc při úpravě a obnově jídelních lístků, propočtu dietního systému a celkové komunikaci s pacienty v tomto zkoumaném zařízení.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45321
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV