Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPokorná, Jitka
dc.contributor.authorKrčmářová, Lucie
dc.date.accessioned2024-03-12T12:00:51Z
dc.date.available2024-03-12T12:00:51Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-05-05
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45323
dc.description.abstractV mé bakalářské práci se zabývám jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, diabetem mellitem. Teoretická část obsahuje historická fakta, informace o anatomii pankreatu, epidemiologickou charakteristiku, typy diabetu, dále diagnostiku, léčbu a komplikace tohoto onemocnění. V části zabývající se výživou se věnuji makroelementům a mikroelementům nacházejícím se ve výživě diabetika, glykemickému indexu, doporučením pro diabetiky a stěžejnímu tématu mé bakalářské páce, náhradním sladidlům. V praktické části se zabývám výrovou dvou druhů ovocných sorbetů (jahodový a malinový)s přidáním umělého sladidla - sukralózy. Tato zmrzlina je ve výzkumu testována na pěti zdravých dobrovolnících a pěti dobrovolnících s diabetem 1. i 2. typu v porovnání s jahodovým a malinovým sorbetem. Výsledkem výzkumu je zjištění, jak ovlivní jednotlivé druhy zmrzlin glykemickou křivku u zdravých dobrovolníků a dobrovolníků s diabetem.cze
dc.format82
dc.format82
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDiabetes mellituscze
dc.subjectslinivka břišnícze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectglykemický indexcze
dc.subjectsladidlacze
dc.subjectzmrzlina.cze
dc.subjectDiabetes mellituseng
dc.subjectpancreaseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectglycemic indexeng
dc.subjectsweetenerseng
dc.subjectice cream.eng
dc.titleDiabetik versus stravování ve veřejných provozovnách (cukrárna) - výroba zmrzliny pro diabetikycze
dc.title.alternativeDiabetic versus eating in public establishments (candy store) - production of ice cream for diabeticseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65356
dc.description.abstract-translatedIn my bachelor thesis I deal with one of the most common diseases of civilization, diabetes mellitus. The theoretical part contains historical facts, information about anatomy of the pankreas, epidemiological characteristics and types of diabetes, as well as diagnosis, treatment and complications of this disease. In the part dealing with nutrition, I deal with macronutrients and micronutrients found in diabetic nutrition, glycemic index, recommendations for diabetics and the main topic of my bachelor thesis, sweeteners. In the practical part I deal with the production of two types of fruit sorbets (strawberry and raspberry) with the addition of artificial sweetener - sucralose. This ice cream is tested on five healthy volunteers and five volunteers with 1. and 2,. type of diabetes compared to strawberry and raspberry sorbet with sugar. The result of the research is to found out how individual types of the ice cream affect the glycemic curve of healthy volunteers and volunteers with diabetes.eng
dc.date.accepted2021-06-08
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeRůžičková, Lucie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam