Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorAbrmanová, Michaela
dc.contributor.authorJanáčková, Iva
dc.date.accessioned2024-03-12T12:01:46Z
dc.date.available2024-03-12T12:01:46Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-08-10
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45366
dc.description.abstractBakalářská práce s názvem využití sippingu v ošetřovatelské praxi je věnována problematice užívání sippingu v nemocnicích u pacientů. Věnuje se spolupráci sester s nutričními terapeuty v nemocnicích a dále se práce snaží zmapovat povědomí sester o sippingu obecně. Nejčastější příčinou neschopnosti normálně přijímat stravu jsou rozsáhlé operace, úrazy, nádory nebo infekce. Při obnovení střevní peristaltiky je možné začít s užíváním enterální výživy. Jednou z možností je užívání sippingu. Sipping je tekutá forma stravy s přesně definovaným složením živin. Jak si někteří mylně myslí, sipping nenahrazuje stravu, pouze doplňuje základní stravovací režim. Sipping je určený k popíjení mezi jídly a je snadno dostupný v lékárně. Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Cílem této práce je zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu a zjistit, zda využívají sipping jako doplněk při léčbě svých pacientů. Pro tyto cíle byly stanoveny tři hypotézy. Empirická část bakalářské práce se zabývala potvrzením nebo vyvrácením stanovených hypotéz. Pro tuto bakalářskou práci jsem zvolila kvantitativní metodu. Sběr dat byl prováděn formou dotazníkového šetření ve třech zvolených zařízeních. Data z dotazníků byla následně převedena do programu Microsoft Excel. Tato data byla odeslána statistikovy a jím zpracována a vyhodnocena. Výsledky jsou prezentovány v této bakalářské práci. Výzkumné šetření ukázalo, že spolupráce nutričních terapeutů a nelékařských zdravotnických pracovníků není na takové úrovni, jaká by mohla být. Většina sester je o termínu sipping a základních znalostech které se ho týkají informována. Na lůžkových odděleních je siiping využíván jako doplněk stravy, však vyhodnocení přínosu sippingu při léčbě většinou neprobíhá.cze
dc.format69
dc.format69
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsippingcze
dc.subjectnelékařský zdravotnický pracovníkcze
dc.subjectnutriční terapeutcze
dc.subjectenterální výživacze
dc.subjectsippingeng
dc.subjectnon - medical health workereng
dc.subjectnutritional therapisteng
dc.subjectenteral nutritioneng
dc.titleVyužití sippingu v ošetřovatelské praxicze
dc.title.alternativeUse of sipping in care.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65713
dc.description.abstract-translatedThe bachelor's thesis is dedicated to the use of sipping in healthcare. It evaluates sipping by hospitalized patients and nurse's cooperation with nutritional therapists and their general awareness. The most common cause of inability to eat are extensive surgery, injuries, tumours, or infections. After intestinal peristalsis is restored, it is possible to start taking enteral nutrition and one of the procedures is to use sipping. Sipping is a liquid supplement with a precisely defined composition of nutrients. Sipping does not replace food, as some are frequently mistaken it only complements the basic diet. Sipping supplements are intended for drinking between meals and are widely available at the pharmacy. This bachelor thesis is divided into theoretical and empirical parts. The aim of this work is to map non-medical healthcare professional's sipping knowledge and to investigate whether they use sipping as a supplement in their patient's treatments. Three hypotheses were established for these purposes. The bachelor's empirical part dealt with confirmation or refusal of these established hypotheses. For this thesis, I chose a quantitative method of data collection which was in the form of a questionnaire survey in three selected subjects. All data then were transferred to Microsoft Excel and sent to statistician who processed and evaluated it. The results are presented in this thesis. The research revealed that the collaboration between nutritional therapists and non-medical health professionals is not as sufficient as I thought it should be. Majority of nurses are aware of the term sipping and have basic knowledge. In the patient wards sipping is used as a dietary supplement, but the benefit of sipping as a treatment is rarely evaluated.eng
dc.date.accepted2021-09-03
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSlabáková, Květoslava


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam