Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNovotná, Simona
dc.contributor.authorKlečka, Jan
dc.date.accessioned2024-03-12T12:02:14Z
dc.date.available2024-03-12T12:02:14Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-08-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45387
dc.description.abstractV této bakalářské práci s tématem Doplňky stravy při silových sportech jsem se zabýval tím, jestli vrcholoví sportovci dokážou přijmout dostatečné množství živin i bez doplňků stravy a jaké druhy doplňků stravy užívají siloví sportovci. Respondenty jsem si zvolil z tří odvětví silových sportů, těmi sporty jsou silový trojboj, strongman sport a vzpírání. Jedná se o přední sportovce v těchto odvětvích v České republice a jsou mi schopni nastínit téma užívání doplňků stravy. Teoretická část je zaměřena na výživu sportovců. V jednotlivých částech jsem se zabýval popsáním silových sportů, včetně historie silových sportů, dále jsem se zabýval makronutrienty, mikronutrienty a také problematikou doplňků stravy, kde jsem popsal historii doplňků stravy a dále jejich rozdělení. V teoretické části jsem čerpal z knih a odborných časopisů. Pro praktickou část práce jsem si stanovil tři cíle. Prvním cílem bylo zmapovat jaké druhy doplňků stravy používají siloví sportovci, druhým cílem bylo zmapovat jaké množství doplňků stravy používají siloví sportovci a třetím cílem bylo zjistit, jestli běžná a plnohodnotná strava zajišťuje potřebné množství energie a jednotlivých živin. Na mém výzkumu se podílelo deset sportovců, 9 mužů a 1 žena. Data jsem od nich získal pomocí polostrukturovaného rozhovoru a ze záznamu jejich jídelníčku. Z výsledků vyplývá, že respondenti užívají 10 druhů doplňků stravy a 6 z 10 respondentů je schopno přijmout dostatečné množství energie z běžné stravy. Z analýzy jídelníčku vyplývá, že respondenti preferují stravu s vyšším obsahem tuků a bílkovin na úkor sacharidů, kdy větší zastoupení tuků v jídelníčku snižuje objem stravy potřebný k naplnění energetické potřeby respondentů. Také lze zpozorovat, že respondenti příliš nekladou důraz na příjem vlákniny.cze
dc.format105 s. (158 890 znaků)
dc.format105 s. (158 890 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSilové sporty; doplňky stravy; suplementy; živiny; silový trojboj; strongman; vzpíránícze
dc.subjectStrength sports; dietary supplements; supplements; nutrients; powerlifting; strongman; weightliftingeng
dc.titleDoplňky stravy při silových sportechcze
dc.title.alternativeDietary supplements in strength sportseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag66296
dc.description.abstract-translatedIn this bachelor's thesis on Dietary Supplements in Strength Sports, I investigated whether elite athletes are able to consume sufficient nutrients without dietary supplements and what types of dietary supplements are used by strength athletes. I chose the respondents from three branches of strength sports, those sports are power triathlon, strongman sport and weightlifting. These are the leading athletes in these sectors in the Czech Republic and they are able to outline to me the topic of taking dietary supplements. The theoretical part is focused on the nutrition of athletes. In each section I have discussed a description of strength sports, including the history of strength sports, then I have discussed macronutrients, micronutrients and also the issue of dietary supplements, where I have described the history of dietary supplements and also their distribution. In the theoretical part I drew from books and professional journals. For the practical part of the thesis I set three objectives. The first objective was to map what types of dietary supplements are used by strength athletes, the second objective was to map what amounts of dietary supplements are used by strength athletes, and the third objective was to determine if a regular and complete diet provides the necessary amount of energy and individual nutrients. Ten athletes participated in my research, 9 men and 1 woman. I obtained data from them through a semi-structured interview and from their dietary records. The results show that the respondents are taking 10 types of supplements and 6 out of 10 respondents are able to take sufficient energy from their regular diet. The dietary analysis shows that respondents prefer a diet higher in fat and protein at the expense of carbohydrates, where a higher proportion of fat in the diet reduces the amount of food needed to meet the respondents' energy needs. It can also be observed that respondents do not place much emphasis on fibre intake.eng
dc.date.accepted2021-09-07
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeStránský, Miroslav


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam