Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorLhota, Jiří
dc.date.accessioned2024-03-12T12:12:30Z
dc.date.available2024-03-12T12:12:30Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45558
dc.description.abstractV práci je zmapován vývoj šlechtění z hlediska změny odrůdové skladby řepky olejky (<i>Brassica napus</i> L.). Změny odrůdové skladby se především týkají nastavení šlechtitelské práce na snížení obsahu nežádoucích mastných kyselin (kyseliny erukové) a antinutričních látek (glukosinolátů) v semeni řepky. Práce se také zabývá šlechtitelským procesem hybridních odrůd řepky, které v posledních letech převažují nad odrůdami liniovými díky vyššímu výnosovému potenciálu. Dále je v práci uveden přínos šlechtitelské práce, týkající se transgenních odrůd, které mají zvýšenou odolnost vůči patogenům, škůdcům a odrůd tolerantních k herbicidům. Práce je zaměřena také na výnosové parametry jako jsou výnos semene a olejnatost. Vzhledem k celosvětovému významu této plodiny je zmíněná historie pěstování jak v ČR, tak i mimo ni.cze
dc.format60 s. (84 135 znaků).
dc.format60 s. (84 135 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectřepka olejkacze
dc.subjectzměna odrůdové skladbycze
dc.subjecttransgenní odrůdycze
dc.subjecthybridní odrůdycze
dc.subjecthistorie šlechtění řepkycze
dc.subjectoilseed rapeeng
dc.subjectvarietal composition changeeng
dc.subjecttransgenic varietieseng
dc.subjecthybrid varietieseng
dc.subjecthistory of rapeseed breedingeng
dc.titleZměny odrůdové skladby řepky olejky (<i>Brassica napus</i> L.) v průběhu šlechtění této plodinycze
dc.title.alternativeChanges of rapeseed (<i>Brassica napus</i> L.) cultivar composition during breeding of this cropeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag61009
dc.description.abstract-translatedThe work maps the development of oilseed rape (<i>Brassica napus</i> L.) breeding in terms of changes in the varietal composition. Changes in the variety composition mainly concern the setting of breeding work to reduce the content of undesirable fatty acids (erucic acid) and antinutritive substances (glucosinolates) in rapeseed. There are also hybrid varieties that have prevailed over linear varieties in recent years due to higher yield potential. Furthermore, the work presents the benefits of breeding work by transgenic varieties that have increased resistance to pathogens, pests and varieties tolerant to herbicides. The work is also focused on yield parameters such as seed yield and oil content. Due to the worldwide importance of this crop, the history of cultivation is mentioned both in the Czech Republic and abroad.eng
dc.date.accepted2021-06-17
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělství - Prvovýrobacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam