dc.contributor.advisor | Jozová, Eva | |
dc.contributor.author | Venglovičová, Kristýna | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:12:43Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:12:43Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45579 | |
dc.description.abstract | Plazma je v posledních letech významně používána díky svému letálnímu účinku na mikroorganismy. Potraviny takto ošetřené nejsou pro člověka rizikem z hlediska obsahu chemických látek.
Literární rešerše je zaměřená na raw potraviny, popis patogenních mikroorganismů často se vyskytujících na semenech a způsoby likvidace proveditelné v souladu s pravidly raw stravy.
Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení vlivu nízkoteplotního plazmatu na semena. Skupiny semen byly vystaveny plazmě po dobu 4, 5, 6, 7 a 8 minut.
Plazmou, která vznikla ve vakuové komoře byla ošetřena semena fazolí mungo, brokolice, řeřichy, ředkvičky a ječmene mladého. V první řadě se hodnotil inhibiční vliv plazmového ošetření na mikroorganismy vyskytující se na semenech. Dále byl sledován dopad na růst klíčků a kořínků. Nepodařil se prokázat inhibiční účinek plazmy na mikroorganismy vyskytujících se na semenech. Ošetřená semena ve srovnání s kontrolní neošetřenou skupinou byla kontaminována podobným množstvím mikroorganismů. Vliv na vývoj semene byl u každého druhu jiný. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Nízkoteplotní plazma | cze |
dc.subject | raw strava | cze |
dc.subject | semena | cze |
dc.subject | patogenní mikroorganismy | cze |
dc.subject | klíčení. | cze |
dc.subject | Low-temperature plasma | eng |
dc.subject | raw food | eng |
dc.subject | seeds | eng |
dc.subject | pathogenic microorganisms | eng |
dc.subject | germination. | eng |
dc.title | Mikrobiální kontaminanty raw potravin a obilných produktů | cze |
dc.title.alternative | Microbial contamination of raw food and cereal products | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 61354 | |
dc.description.abstract-translated | Plasma has been increasingly used in recent years due to its lethal effect on microorganisms. Foods treated in this way are not a risk to humans in terms of chemical substance.
The literature search is focused on raw foods. Description of pathogenic microorganisms frequently occurring on seeds and methods of disposal feasible in accordance with the rules of the raw diet.
The aim of this bachelor thesis was to evaluate the effect of low-temperature plasma on seeds. Seed groups were exposed to plasma for 4, 5, 6, 7 and 8 minutes.
Seeds of mung beans, broccoli, watercress, radish and barley were treated with the plasma generated in the vacuum chamber. First of all was evaluated the inhibitory effect of plasma treatment on microorganisms occurring on seeds. Furthermore was monitored the impact on the growth of sprouts and roots. Could not be demonstrated the inhibitory effect of plasma on microorganisms present on seeds. The treated seeds compared to the untreated control group were contaminated with a similar amount of microorganisms. The effect on seed development was different for each species. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-11 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |