Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHorčičková, Michaela
dc.contributor.authorHellebrantová, Adéla
dc.date.accessioned2024-03-12T12:13:54Z
dc.date.available2024-03-12T12:13:54Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-08
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45663
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu vybraných biologických a nutričních faktorů na obsah jódu ve vaječném žloutku. Jód byl stanoven spektrofotometrickou metodou dle Sandell-Kolthoffa, a to celkem ve 146 slepičích vejcích a 40 vejcích křepelčích. Vejce slepic krmených kompletní krmnou směsí obsahovala téměř dvakrát tolik jódu než vejce slepic krmených kuchyňskými zbytky. Téměř desetkrát vyšší hodnoty jódu ve žloutku měla IQejce z prodejní sítě, která byla dodavatelem obohacena o jód. Kromě denního příjmu jódu v krmivu měla vliv na obsah jódu také snáška a věk slepic, kdy starší slepice s pokročilejší snáškou měly více jódu ve žloutku. Nejnižší hodnota jódu byla zjištěna u slepic plemene maranska z malochovu, která pokrývala denní potřebu jódu pouze z 1,2 % a nejvyšší hodnota byla zjištěna u české zlaté kropenky z účelového zařízení, která tuto potřebu pokrývala z 6,2 %. Žloutky křepelek měly ve srovnání s těmi slepičími výrazně vyšší obsah jódu, a to i přes jejich podobný denní příjem jódu v potravě.cze
dc.format70 s.
dc.format70 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectjód ve vejcíchcze
dc.subjectjód ve žloutku křepelekcze
dc.subjectvlivy působící na obsah jódu ve žloutkucze
dc.subjectiodine contained in eggseng
dc.subjectiodine contained in quail yolkeng
dc.subjecteffects on iodine content in yolkeng
dc.titleObsah jódu ve vaječném žloutkucze
dc.title.alternativeIodine content in egg yolkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag60883
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to evaluate the impact of selected biological and nutritional factors on iodine content in egg yolk. Iodine was determined by the Sandell - Kolthoff spectrophonometric method, in a total of 146 hen eggs and 40 quail eggs. The eggs laid by hens being fed a compound feed contained almost twice as much iodine than eggs laid by hens being fed kitchen food scraps. The iodine values were almost ten times higher in eggs (IQeggs) from retail chain which have been enriched with iodine by the supplier. In addition to the daily iodine intake in feed, the iodine content was also affected by the age of the hens and the period of laying where the eggs of older hens with longer laying period contained more iodine in the yolk. The lowest iodine values were found in the eggs of the Maranska breed from a small - scale farming, covering only 1,2 % of the daily iodine need and the highest values were found in the eggs of the Czech Gold Brindled Hen breed from a special-purpose agricultural university facility, covering 6,2 % of the daily iodine need. Quail yolks contained significantly higher values of iodine, despite a similar iodine daily intake in the food.eng
dc.date.accepted2021-06-17
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam