dc.contributor.advisor | Horčičková, Michaela | |
dc.contributor.author | Hellebrantová, Adéla | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:13:54Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:13:54Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-08 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45663 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu vybraných biologických a nutričních
faktorů na obsah jódu ve vaječném žloutku. Jód byl stanoven spektrofotometrickou
metodou dle Sandell-Kolthoffa, a to celkem ve 146 slepičích vejcích a 40 vejcích
křepelčích. Vejce slepic krmených kompletní krmnou směsí obsahovala téměř dvakrát
tolik jódu než vejce slepic krmených kuchyňskými zbytky. Téměř desetkrát vyšší
hodnoty jódu ve žloutku měla IQejce z prodejní sítě, která byla dodavatelem
obohacena o jód. Kromě denního příjmu jódu v krmivu měla vliv na obsah jódu také
snáška a věk slepic, kdy starší slepice s pokročilejší snáškou měly více jódu ve žloutku.
Nejnižší hodnota jódu byla zjištěna u slepic plemene maranska z malochovu, která
pokrývala denní potřebu jódu pouze z 1,2 % a nejvyšší hodnota byla zjištěna u české
zlaté kropenky z účelového zařízení, která tuto potřebu pokrývala z 6,2 %. Žloutky
křepelek měly ve srovnání s těmi slepičími výrazně vyšší obsah jódu, a to i přes jejich
podobný denní příjem jódu v potravě. | cze |
dc.format | 70 s. | |
dc.format | 70 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | jód ve vejcích | cze |
dc.subject | jód ve žloutku křepelek | cze |
dc.subject | vlivy působící na obsah jódu
ve žloutku | cze |
dc.subject | iodine contained in eggs | eng |
dc.subject | iodine contained in quail yolk | eng |
dc.subject | effects on iodine
content in yolk | eng |
dc.title | Obsah jódu ve vaječném žloutku | cze |
dc.title.alternative | Iodine content in egg yolk | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 60883 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the diploma thesis was to evaluate the impact of selected biological and
nutritional factors on iodine content in egg yolk. Iodine was determined by the Sandell
- Kolthoff spectrophonometric method, in a total of 146 hen eggs and 40 quail eggs.
The eggs laid by hens being fed a compound feed contained almost twice as much
iodine than eggs laid by hens being fed kitchen food scraps. The iodine values were
almost ten times higher in eggs (IQeggs) from retail chain which have been enriched
with iodine by the supplier. In addition to the daily iodine intake in feed, the iodine
content was also affected by the age of the hens and the period of laying where the
eggs of older hens with longer laying period contained more iodine in the yolk.
The lowest iodine values were found in the eggs of the Maranska breed from a small
- scale farming, covering only 1,2 % of the daily iodine need and the highest values
were found in the eggs of the Czech Gold Brindled Hen breed from a special-purpose
agricultural university facility, covering 6,2 % of the daily iodine need. Quail yolks
contained significantly higher values of iodine, despite a similar iodine daily intake in
the food. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-17 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |