dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Čeněk, Tomáš | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:15Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:15Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45694 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá posouzením senzorických vlastností točených
alkoholických piv z velkých a malých pivovarů ve dvou sezónních obdobích.
U jednotlivých sledovaných vzorků byly hodnoceny vybrané senzorické
vlastnosti, které ovlivňují kvalitu piva. Z celkového počtu třiceti vzorků z velkých a malých pivovarů, bylo posuzováno aroma, říz, plnost, hořkost, chuť, vyváženost piva a celkový dojem. Do experimentální části, která byla zaměřena na vlastní hodnocení, bylo zapojeno 15 neškolených hodnotitelů a 15 štamgastů, kteří hodnotili určené vzorky.
Bylo zjištěno, že ve sledovaných vzorcích odpovídají parametry určené pro kvalitu piva dle daných norem, což vedlo k celkovému uspokojení konečného spotřebitele. Pro hodnocení aroma, řízu, plnosti, hořkosti, chuti, vyváženosti piva a celkového dojmu byla použita numerická stupnice se slovním popisem. Výsledky této senzorické analýzy točených piv byly zpracovány do přehledných tabulek a grafů. | cze |
dc.format | 42 | |
dc.format | 42 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | pivo | cze |
dc.subject | kvalita | cze |
dc.subject | senzorické vlastnosti | cze |
dc.subject | beer | eng |
dc.subject | quality | eng |
dc.subject | sensory parametres | eng |
dc.title | Porovnání senzorických vlastností točených piv | cze |
dc.title.alternative | The comparison of sensory properties of draught beers | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61005 | |
dc.description.abstract-translated | The thesis deals with the assessment of sensory properties of draught alcoholic beers from large ans small breweries in to seasonal periods.
The individual sensory samples are assessment the individual properties, that affect the correct quality of the beer. From the total number of thirty samples, which were selected from large and small breweries are assessed individual sensory properties, such as aroma, taste, fullness, bitterness, balance of beer and final impression of beer. For practical part which was focused for proper evaluation was prepare 15 unschooled evaluators and 15 bar-flies, which evaluate identified samples.
It was found that in the monitored samples the parametres determined for the quality of beer according to the given standards, which led to the final satisfaction of the final consumer. For evaluation of aroma, taste, fullness, bitterness, balance of beer and final impression was used numerical scale with verbal description. The results of sensory properties of draught beer were tables and graphically processed. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-16 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |