Porovnání senzorických vlastností točených piv
Abstrakt
Diplomová práce se zabývá posouzením senzorických vlastností točených
alkoholických piv z velkých a malých pivovarů ve dvou sezónních obdobích.
U jednotlivých sledovaných vzorků byly hodnoceny vybrané senzorické
vlastnosti, které ovlivňují kvalitu piva. Z celkového počtu třiceti vzorků z velkých a malých pivovarů, bylo posuzováno aroma, říz, plnost, hořkost, chuť, vyváženost piva a celkový dojem. Do experimentální části, která byla zaměřena na vlastní hodnocení, bylo zapojeno 15 neškolených hodnotitelů a 15 štamgastů, kteří hodnotili určené vzorky.
Bylo zjištěno, že ve sledovaných vzorcích odpovídají parametry určené pro kvalitu piva dle daných norem, což vedlo k celkovému uspokojení konečného spotřebitele. Pro hodnocení aroma, řízu, plnosti, hořkosti, chuti, vyváženosti piva a celkového dojmu byla použita numerická stupnice se slovním popisem. Výsledky této senzorické analýzy točených piv byly zpracovány do přehledných tabulek a grafů.