Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorHašková, Kateřina
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:17Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:17Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45697
dc.description.abstractTato práce se zabývá vlivem hydrolýzy proteinových izolátů (PI) ze tří různých odrůd lnu (Libra, Agriol a Raciol) na antioxidační vlastnosti a vybrané funkční vlastnosti: rozpustnost, vaznost vody a tuku, emulgační aktivitu a stabilitu. Součástí práce je i výroba PI ze semen lnu. Hydrolýza byla provedena trypsinem, alkalázou a papainem štěpení trypsinem proběhlo nejmírněji, zatímco štěpení papainem bylo nejintezvnější. Sledován byl i průběh hydrolýzy během reakce a rozsah naštěpení. U PI i hydrolyzátů byla zjištěna vysoká rozpustnost (téměř 100%). Naopak vaznost vody byla nižší (3,93 g/g a méně) než vaznost tuku (4,34 g/g), která se u většiny hydrolyzátů štěpením zvyšovala, zatímco vaznost vody klesala. Emulgační aktivita vlivem hydrolýzy stoupla (1,47×), avšak stabilita klesla (1,3×). Nejlepší emulgační vlastnosti prokázaly trypsinové hydrolyzáty. Velký dopad měla hydrolýza PI na obsah polyfenolů, který byl u alkalázových hydrolyzátů až 3× vyšší a na antioxidační aktivitu, která narostla u papainových hydrolyzátů až 2,5×.cze
dc.format46 s. (95 593 znaků)
dc.format46 s. (95 593 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectlencze
dc.subjectproteinový izolátcze
dc.subjecthydrolýzacze
dc.subjecttrypsincze
dc.subjectalkalázacze
dc.subjectpapaincze
dc.subjectfunkční vlastnosticze
dc.subjectrozpustnostcze
dc.subjectvaznost vodycze
dc.subjectvaznost tukucze
dc.subjectemulgační aktivitacze
dc.subjectemulgační stabilitacze
dc.subjectobsah polyfenolůcze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectflax seedeng
dc.subjectprotein isolateeng
dc.subjecthydrolysiseng
dc.subjecttrypsineng
dc.subjectalcalaseeng
dc.subjectpapaineng
dc.subjectfunctional propertieseng
dc.subjectsolubilityeng
dc.subjectwater holding capacityeng
dc.subjectfat holding capacityeng
dc.subjectemulgation activityeng
dc.subjectemulgation stabilityeng
dc.subjectpolyphenolic contenteng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.titleProdukce enzymových hydrolyzátů z bílkovin semen lnu a hodnocení jejich vlastnostícze
dc.title.alternativeProduction of enzymatic hydrolysates from flaxseed protein and evaluation of their propertieseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61013
dc.description.abstract-translatedThis thesis focuses on effect on antioxidant properties and chosen functional properties: solubility, water and fat holding capacity, emulsification activity and stability caused by hydrolysis of protein isolates (PI) made from three different flax varieties (Libra, Agriol and Raciol). Part of this work was production of PI from flax seed. For hydrolysis trypsin, alcalase and papain were used - hydrolysis by trypsin was the mildest, while hydrolysis by papain was the most intensive one. Dynamics and degree of hydrolysis were also observed. Solubility of PI and hydrolysates was discovered to be very high (almost 100%). On the contrary water holding capacity was lower (3,93 g/g and less) than fat holding capacity (4,34 g/g), which increased upon hydrolysis for most enzymes, while water holding capacity decreased. Emulsification activity rised (1,47×) under the effect of hydrolysis, however stability dropped (1,3×). The best emulsifiction properties were found out in trypsin hydrolysates. Hydrolysis caused great impact on content of polyphenols which were in alcalase hydrolysates up to 3× higher and on antioxidant activity which grew in papain hydrolysates up to 2,5×.eng
dc.date.accepted2021-06-14
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam