dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Hašková, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:17Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:17Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45697 | |
dc.description.abstract | Tato práce se zabývá vlivem hydrolýzy proteinových izolátů (PI) ze tří různých
odrůd lnu (Libra, Agriol a Raciol) na antioxidační vlastnosti a vybrané funkční
vlastnosti: rozpustnost, vaznost vody a tuku, emulgační aktivitu a stabilitu. Součástí
práce je i výroba PI ze semen lnu. Hydrolýza byla provedena trypsinem, alkalázou a
papainem štěpení trypsinem proběhlo nejmírněji, zatímco štěpení papainem bylo
nejintezvnější. Sledován byl i průběh hydrolýzy během reakce a rozsah naštěpení. U
PI i hydrolyzátů byla zjištěna vysoká rozpustnost (téměř 100%). Naopak vaznost
vody byla nižší (3,93 g/g a méně) než vaznost tuku (4,34 g/g), která se u většiny
hydrolyzátů štěpením zvyšovala, zatímco vaznost vody klesala. Emulgační aktivita
vlivem hydrolýzy stoupla (1,47×), avšak stabilita klesla (1,3×). Nejlepší emulgační
vlastnosti prokázaly trypsinové hydrolyzáty. Velký dopad měla hydrolýza PI na
obsah polyfenolů, který byl u alkalázových hydrolyzátů až 3× vyšší a na antioxidační
aktivitu, která narostla u papainových hydrolyzátů až 2,5×. | cze |
dc.format | 46 s. (95 593 znaků) | |
dc.format | 46 s. (95 593 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | len | cze |
dc.subject | proteinový izolát | cze |
dc.subject | hydrolýza | cze |
dc.subject | trypsin | cze |
dc.subject | alkaláza | cze |
dc.subject | papain | cze |
dc.subject | funkční
vlastnosti | cze |
dc.subject | rozpustnost | cze |
dc.subject | vaznost vody | cze |
dc.subject | vaznost tuku | cze |
dc.subject | emulgační aktivita | cze |
dc.subject | emulgační
stabilita | cze |
dc.subject | obsah polyfenolů | cze |
dc.subject | antioxidační aktivita | cze |
dc.subject | flax seed | eng |
dc.subject | protein isolate | eng |
dc.subject | hydrolysis | eng |
dc.subject | trypsin | eng |
dc.subject | alcalase | eng |
dc.subject | papain | eng |
dc.subject | functional properties | eng |
dc.subject | solubility | eng |
dc.subject | water holding capacity | eng |
dc.subject | fat holding capacity | eng |
dc.subject | emulgation activity | eng |
dc.subject | emulgation stability | eng |
dc.subject | polyphenolic content | eng |
dc.subject | antioxidant activity | eng |
dc.title | Produkce enzymových hydrolyzátů z bílkovin semen lnu a hodnocení jejich vlastností | cze |
dc.title.alternative | Production of enzymatic hydrolysates from flaxseed protein and evaluation of their properties | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61013 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis focuses on effect on antioxidant properties and chosen functional
properties: solubility, water and fat holding capacity, emulsification activity and
stability caused by hydrolysis of protein isolates (PI) made from three different flax
varieties (Libra, Agriol and Raciol). Part of this work was production of PI from flax
seed. For hydrolysis trypsin, alcalase and papain were used - hydrolysis by trypsin
was the mildest, while hydrolysis by papain was the most intensive one. Dynamics
and degree of hydrolysis were also observed. Solubility of PI and hydrolysates was
discovered to be very high (almost 100%). On the contrary water holding capacity
was lower (3,93 g/g and less) than fat holding capacity (4,34 g/g), which increased
upon hydrolysis for most enzymes, while water holding capacity decreased.
Emulsification activity rised (1,47×) under the effect of hydrolysis, however stability
dropped (1,3×). The best emulsifiction properties were found out in trypsin
hydrolysates. Hydrolysis caused great impact on content of polyphenols which were
in alcalase hydrolysates up to 3× higher and on antioxidant activity which grew in
papain hydrolysates up to 2,5×. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-14 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |