• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vybrané jakostní ukazatele daňčího masa z farmových chovů

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.009Mb)
    Posudek vedoucího práce (273.9Kb)
    Posudek oponenta práce (322.8Kb)
    Průběh obhajoby práce (31.65Kb)
    Datum
    2021
    Autor
    Fürstová, Markéta
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vlivu dvou odlišných způsobů porážky zvířat na kvalitu masa, a to pomocí stanovení jednotlivých jakostních ukazatelů daňčího masa, a následné porovnání výsledků. Na odebraných vzorcích byly stanoveny základní analytické hodnoty svaloviny, mezi které patří obsah vody, obsah bílkovin včetně kolagenních a množství tuku, a to pomocí přístroje NIRMaster. Mezi další faktory, které byly sledovány, patří barva masa, jeho textura a ztráta vody odkapem. Po celou dobu zrání daňčího masa byl v pravidelných intervalech měřen průběh hodnoty pH a teplota jatečně opracovaného těla. Následně byly zjištěné hodnoty statisticky vyhodnoceny a zjištěné parametry byly vztaženy ke způsobu porážky. Maso pocházející z daňků odstřelených na pastvině se vyznačuje nižší ztrátou vody odkapem. Oproti tomu daňci poražení pomocí fixační klece mají nižší hodnoty pH masa, tmavší barvu a vyšší hodnoty ztráty vody odkapem. Maso, které se vyznačuje vyšší ztrátou vody odkapem, bude po tepelném opracování koncovým zákazníkem tuhé a suché, a to v důsledku velkých ztrát masové šťávy.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45708
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV