dc.contributor.advisor | Jirotková, Dana | |
dc.contributor.author | Fürstová, Markéta | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:25Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45708 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vlivu dvou odlišných způsobů porážky zvířat na kvalitu masa, a to pomocí stanovení jednotlivých jakostních ukazatelů daňčího masa, a následné porovnání výsledků. Na odebraných vzorcích byly stanoveny základní analytické hodnoty svaloviny, mezi které patří obsah vody, obsah bílkovin včetně kolagenních a množství tuku, a to pomocí přístroje NIRMaster. Mezi další faktory, které byly sledovány, patří barva masa, jeho textura a ztráta vody odkapem. Po celou dobu zrání daňčího masa byl v pravidelných intervalech měřen průběh hodnoty pH a teplota jatečně opracovaného těla. Následně byly zjištěné hodnoty statisticky vyhodnoceny a zjištěné parametry byly vztaženy ke způsobu porážky. Maso pocházející z daňků odstřelených na pastvině se vyznačuje nižší ztrátou vody odkapem. Oproti tomu daňci poražení pomocí fixační klece mají nižší hodnoty pH masa, tmavší barvu a vyšší hodnoty ztráty vody odkapem. Maso, které se vyznačuje vyšší ztrátou vody odkapem, bude po tepelném opracování koncovým zákazníkem tuhé a suché, a to v důsledku velkých ztrát masové šťávy. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.title | Vybrané jakostní ukazatele daňčího masa z farmových chovů | cze |
dc.title.alternative | Selected quality indicators of deer meat from farms | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61076 | |
dc.description.abstract-translated | Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vlivu dvou odlišných způsobů porážky zvířat na kvalitu masa, a to pomocí stanovení jednotlivých jakostních ukazatelů daňčího masa, a následné porovnání výsledků. Na odebraných vzorcích byly stanoveny základní analytické hodnoty svaloviny, mezi které patří obsah vody, obsah bílkovin včetně kolagenních a množství tuku, a to pomocí přístroje NIRMaster. Mezi další faktory, které byly sledovány, patří barva masa, jeho textura a ztráta vody odkapem. Po celou dobu zrání daňčího masa byl v pravidelných intervalech měřen průběh hodnoty pH a teplota jatečně opracovaného těla. Následně byly zjištěné hodnoty statisticky vyhodnoceny a zjištěné parametry byly vztaženy ke způsobu porážky. Maso pocházející z daňků odstřelených na pastvině se vyznačuje nižší ztrátou vody odkapem. Oproti tomu daňci poražení pomocí fixační klece mají nižší hodnoty pH masa, tmavší barvu a vyšší hodnoty ztráty vody odkapem. Maso, které se vyznačuje vyšší ztrátou vody odkapem, bude po tepelném opracování koncovým zákazníkem tuhé a suché, a to v důsledku velkých ztrát masové šťávy. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-14 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Kvalita zemědělských produktů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |