dc.contributor.advisor | Schuster, Jan | |
dc.contributor.author | Tomášek, David | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T07:59:18Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T07:59:18Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46087 | |
dc.description.abstract | : Tématem předkládané diplomové práce je Analýza spotřeby a druhového zastoupení zeleniny jako zdroje alimentárních antioxidantů v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů. Úkolem této diplomové práce je zjistit, jestli školní jídelny zvládají úspěšně plnit normu spotřebního koše a výživových norem pro školní stravování v komoditě zeleniny a jaké druhy zeleniny školní jídelny nejvíce využívají. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány témata týkající se systému školního stravování od historie až po současnost, dále legislativy školního stravování, výživové hodnoty stravování v rámci celé naší republiky a stručné charakteristiky zeleniny. Kapitola Spotřební koš seznamuje s výživovými normami školního stravování, finančními limity pro nákup potravin, plněním spotřebního koše nutričního doporučení a s metodami pro sestavení spotřebního koše. Poslední kapitola teoretické části se zabývá různými specifiky zeleniny a jaké obsahuje vitamíny a minerální látky. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky plnění spotřebního koše v komoditě zeleniny dle normy o školním stravování. Také jsou zde vyhodnoceny výsledky průměrného obsahu zeleniny v rámci jednoho oběda. Ve výsledcích je vyhodnocena skutečná a průměrná denní spotřeba zeleniny. | cze |
dc.format | 59 s. ( 63 183 znaků) | |
dc.format | 59 s. ( 63 183 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | školní stravování | cze |
dc.subject | spotřební koš | cze |
dc.subject | pestrost | cze |
dc.subject | výživová doporučení | cze |
dc.subject | legislativa stravování | cze |
dc.subject | zelenina | cze |
dc.subject | nutriční hodnoty zeleniny | cze |
dc.subject | spotřeba zeleniny | cze |
dc.subject | možnosti zvyšování spotřeby zeleniny. | cze |
dc.subject | school meals | eng |
dc.subject | consumer basket | eng |
dc.subject | food variety | eng |
dc.subject | dietary guidelines | eng |
dc.subject | catering legislation | eng |
dc.subject | vegetables | eng |
dc.subject | nutrition characteristics of the vegetable | eng |
dc.subject | vegetable consumption | eng |
dc.subject | possibilities of increasing vegetable consumption. | eng |
dc.title | Analýza spotřeby a druhového zastoupení zeleniny jako zdroje alimentárních antioxidantů v systému školního stravování. | cze |
dc.title.alternative | Analysis of consumption and species representation of vegetables as sources of alimentary antioxidants in the system of school meals. | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 63374 | |
dc.description.abstract-translated | The topic of the submitted diploma thesis is the Analysis of consumption and species representation of vegetables as a source of alimentary antioxidants in the primary school pupils´ catering system of pupils and a proposal of a possibility of the limit indicators´ improvement. The task of this diploma thesis was to find out whether school canteens manage to successfully meet the standard of the consumer basket and nutritional standards set for school meals in the commodity of vegetables and to find out which types of vegetables are used the most in school canteens. The thesis contains two parts. The theoretical part describes the topics related to the school catering system through the history to the present days, school catering legislation, the nutritional values of catering in our country and brief characteristics of vegetables. The chapter Consumer Basket gets us acquainted with: nutritional standards for school catering, financial limits for the food purchase, compliance with the Consumer Basket nutritional recommendations and consumer basket´s compilation methods. The last chapter of the theoretical part deals with various specifics of vegetables and the content of different kinds of vitamins and minerals. The practical part evaluates the results filling the consumer basket in the commodity of vegetables according to the standard focusing on school catering. The results examine the average vegetable content within one lunch. The results also review the actual and average daily consumption of vegetables. | eng |
dc.date.accepted | 2022-05-26 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Vychovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Kukačka, Vladislav | |