Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorNavrátil, Josef
dc.date.accessioned2025-03-06T07:59:19Z
dc.date.available2025-03-06T07:59:19Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-01-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46088
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá problematikou a analýzou kvality stravování ve školní jídelně mateřských škol. Tématem diplomové práce je zjistit, zda zkoumané komodity (vláknina, omega 3 MK, antioxidanty) korespondují s normami a legislativou, která se vztahuje ke školním jídelnám. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána charakteristika dětí v předškolním věku a jejich vývoj. V této části je popsán význam výživy v předškolním období se zaměřením na referenční a nutriční hodnoty, spotřební koš, finanční normativ a legislativu, jimiž se musí školní jídelny řídit. V praktické části je provedena analýza plnění spotřebního koše v mateřských školách. V této části je detailně rozebráno, jak jsou vybrané komodity zastoupeny ve spotřebním koši. Práce je zaměřena na podíl vlákniny, omega 3 MK a antioxidantů, zejména zastoupením zeleniny, ovoce, luštěnin, brambor a podávání ryb. Podle zjištěných výsledků je zjevné, že školní jídelny plní spotřební koš na spodní hranici tolerance. Následně byla navržena vhodná doporučení pro zlepšení zjištěných nedostatků, která se týkají zejména zvýšení spotřeby ovoce, zeleniny a brambor. Překvapivé výsledky byly zjištěny u komodit luštěnin a ryb. Jejich spotřeba dosahovala více jak 100 procent normy stanovené spotřebním košem.cze
dc.format50 stran
dc.format50 stran
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectomega 3 mastné kyselinycze
dc.subjectspotřební košcze
dc.subjectschool mealseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectomega 3 fatty acidseng
dc.subjectconsumer basketeng
dc.titleAnalýza kvality stravování ve školní jídelně mateřské školy a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše (omega 3 MK, antioxidační zdroje, vláknina)cze
dc.title.alternativeAnalysis of the quality of catering in the school canteen of the kindergarten and verification of the possibilities of improving selected indicators of the consumer basket (omega 3 fatty acids, antioxidants, fiber)eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag63376
dc.description.abstract-translatedThe diploma thesis deals with the issue and analysis of the quality of catering in the school canteen of kindergartens. The topic of the diploma thesis is to find out whether the studied commodities (fiber, omega 3 fatty acids, antioxidants) correspond to the standards and legislation that apply to school canteens. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the characteristics of preschool children and their development. This section describes the importance of nutrition in the preschool period with a focus on reference and nutritional values, consumer basket, financial standards and legislation that school canteens must follow. The practical part analyses the fulfilment of the consumer basket in kindergartens. This section discusses in detail how the selected commodities are represented in the consumer basket. The work is focused on the proportion of fiber, omega 3 fatty acids and antioxidants, especially the representation of vegetables, fruits, legumes, potatoes and fish serving. According to the results, it is clear that school canteens fill the consumer basket at the lower end of the tolerance. Subsequently appropriate recommendations were proposed to improve the identified shortcomings, which mainly concern the increase in the consumption of fruit, vegetables and potatoes. Surprising results have been found for legumes and fish commodities. Their consumption reached more than 100 percent of the standard set by the consumer basket.eng
dc.date.accepted2022-01-25
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVychovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKukačka, Vladislav


Soubory tohoto záznamu

No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam