dc.contributor.advisor | Vácha, František | |
dc.contributor.author | Čížková, Marie | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T08:05:44Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T08:05:44Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-12 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46177 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá vitamíny B. V teoretické části jsou popsány hlavní informace, jako je chemická struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti, hlavní potravinové zdroje, doporučená denní dávka, jejich role v organismu a projevy jejich nedostatku či nadbytku. Metodická část je zaměřena na kvalitativní a kvantitativní stanovení vitamínů B pomocí LC/MS. Hladiny jednotlivých vitamínů B u různých zvířat jsou diskutovány ve vztahu k jejich taxonomii a potravinové strategii. | cze |
dc.format | 34 s. (10505 znaků) | |
dc.format | 34 s. (10505 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Vitamíny | cze |
dc.subject | B komplex | cze |
dc.subject | vitamíny rozpustné ve vodě | cze |
dc.subject | krev | cze |
dc.subject | kapalinová chromatografie | cze |
dc.subject | hmotnostní spektometrie | cze |
dc.subject | Vitamins | eng |
dc.subject | B complex | eng |
dc.subject | water-soluble vitamins | eng |
dc.subject | blood | eng |
dc.subject | liquid chromatography | eng |
dc.subject | mass spectometry | eng |
dc.title | Stanovení obsahu vitamínů B v krvi obratlovců | cze |
dc.title.alternative | Determination of B vitamins in the blood of vertebrates | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 63715 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis deals with B-complex vitamins. In the theoretical part there are main information about the vitamins, such as chemical structure, physical and chemical properties, major food sources, recommended dietary allowances, their role in organism and the main manifestation of their deficiency or excess. The practical part is focused on qualitative and quantitative determination of B vitamins using LC/MS. Levels of individual vitamins B in different animals are discussed in relation to their taxa or food strategy. | eng |
dc.date.accepted | 2022-05-24 | |
dc.description.department | Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Biomedicínská laboratorní technika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Biologie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Bína, David | |
dc.description.defence | <p>Komise - ve schváleném složení, obhajoba prezenční.</p>
<p>Průběh:</p>
<p>1. Představení práce studentkou. 2. Posudek školitele. 3. Posudek oponenta. 4. Odpovědi na dotazy oponenta.</p>
<p>5. Diskuze:</p>
<p>ŠK: Deproteinizační činidlo - princip vysrážení / vysolení? Riboflavin přenašečový protein - velikost molekuly (mol. hmotnost)? Účel práce - k čemu výsledky mohou být použity?</p>
<p>M Kabeláč: Jak se liší rozptyl hodnot tam, kde jsou vzorky z více živočichů? U většiny vzorků je opravdu hodnota menší než mez stanovitelnosi?</p>
<p>DB: Mohou se vitaminy srazit spolu s proteiny?</p>
<p>IKS: Rozdíl mezi vnitřním a normálním standardem - vysvětlit.</p>
<p>Známky: Pětkrát výborně, výsledek výborně. Hlasovací lístky uloženy na studijním oddělení</p>
<p>Body: 142</p>
<p> </p> | cze |