Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLitvín, Radek
dc.contributor.authorMichalčíková, Anna
dc.date.accessioned2025-03-06T08:05:47Z
dc.date.available2025-03-06T08:05:47Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46186
dc.description.abstractKarotenoidy jsou lipofilní barviva; jejich produkce je velmi důležitá pro fotosyntetické procesy i pro ochranu pletiv v listech a jako atraktanty v plodech. Pro své antioxidační účinky jsou také klíčové ve výživě lidí/zvířat. Karotenoidy lze nalézt v rostlinných i živočišných tkáních ve volné i esterifikované formě. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení metody saponifikace karotenoidových extraktů z ovoce, doplňků stravy a následná analýza přítomnosti esterů karotenoidů pomocí HPLC. Zmýdelnění bylo testováno hydroxidem sodným a draselným. Obsah esterů karotenoidů byl zjištěn ve vzorcích potravin a ve vybraných doplňcích stravy s předpokládaným vysokým obsahem karotenoidů. Nálezy jsou diskutovány z hlediska příjmu karotenoidů v lidském trávicím traktu.cze
dc.format42 s.
dc.format42 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectKarotenoidycze
dc.subjectesterycze
dc.subjectestery karotenoidůcze
dc.subjectsaponifikacecze
dc.subjectb-karotencze
dc.subjectlykopencze
dc.subjectpotravinové doplňkycze
dc.subjectCarotenoidseng
dc.subjectEsterseng
dc.subjectEsters of carotenoidseng
dc.subjectSaponificationeng
dc.subjectb-caroteneng
dc.subjectlycopeneeng
dc.subjectfood supplementseng
dc.titleEstery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcíchcze
dc.title.alternativeCarotenoid esters in food and food supplementseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65213
dc.description.abstract-translatedCarotenoids are lipophilic dyes; their production is very important for photosynthetic processes as well as for tissue protection in leaves and as attractants in fruits. They are also crucial in human/animal nutrition for their antioxidant effects. Carotenoids can be found in plant and animal tissues both in free and esterified forms. The main goal of this bachelor thesis was to establish the method of saponification of carotenoid extracts from fruits, food supplements and subsequent analysis of the presence of carotenoid esters by HPLC. Saponification was tested with sodium and potassium hydroxides. Content of carotenoid esters was detected in food samples and in selected food supplements with presumed high carotenoid content. Findings are discussed in terms of carotenoid uptake in human digestive tract.eng
dc.date.accepted2022-05-24
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiomedicínská laboratorní technikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDurchan, Milan
dc.description.defence<p>Komise - ve schváleném složení, obhajoba prezenční.</p> <p>Průběh:</p> <p>1. Představení práce studentkou. 2. Posudek školitele. 3. Posudek oponenta. 4. Odpovědi na dotazy oponenta.</p> <p>5. Diskuze:</p> <p>ŠK: Standardy (rajče, smetánka) - obsah karotenoidů dle literatury? Které skutečné analytické standardy byly použity?</p> <p>MK: Jaké mastné kyseliny jsou v esterech v mandarinky? Jak se využívají karotenoidy využívají z hlediska estetického využití potravin? Ruboxantin - jak ten se využívá? Co je to spirulina?</p> <p>IK: Potravinové doplněk - proč nepoužit samotný beta-karoten?</p> <p>Známky: Čtyřikrát výborně, jednou velmi dobře, výsledek výborně. Hlasovací lístky uloženy na studijním oddělení</p> <p>Body: 135</p>cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam