Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPeterka, Jiří
dc.contributor.authorVáchová, Viktorie
dc.date.accessioned2025-03-06T08:05:48Z
dc.date.available2025-03-06T08:05:48Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46188
dc.description.abstractTato bakalářská práce se v rešeršní části zabývá obecně vznikem potravní specializace a vysvětluje, jaké evoluční a ekologické dopady tento proces může mít na vodní ekosystémy. Sledován je zejména rozsah individuálních specializací potravních generalistů a v praktické části je detailněji zaměřen na konkrétní druh okouna říčního (Perca fluviatilis) z jezer Milada a Most. Šíře potravního spektra byla vyhodnocena podle daného souboru dat skrze analýzu obsahů zažívadel.cze
dc.format78 s.
dc.format78 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpotravní ekologiecze
dc.subjectpotravní specializacecze
dc.subjectvodní ekosystémycze
dc.subjectvodní společenstvacze
dc.subjectokoun říčnícze
dc.subjecttrophic ecologyeng
dc.subjectdiet specialisationeng
dc.subjectaquatic ecosystemseng
dc.subjectaquatic communitieseng
dc.subjectEuropean percheng
dc.titleŠíře potravních specializací u potravního generalisty, modelový příklad okoun říčnícze
dc.title.alternativeThe width of diet specializations in a trophic generalist, European perch as a model exampleeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65968
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with the evolution of individual trophic specialisation and explains, what kind of consequences it might have on the aquatic ecosystems. This thesis is primarily focused on foraging generalist and its range of diet is specifically studied on European perch (Perca fluviatilis) in lakes Milada and Most. The determination of the trophic spectrum was performed through data based on gut contents analyses.eng
dc.date.accepted2022-05-23
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKolář, Vojtěch
dc.description.defence<p>Přítomni byli všichni jmenovaní členové komise, školitel i oponent.</p> <p>Obhajoba proběhla prezenční formou: zahájení obhajoby v&nbsp;14:15h, zakončení obhajoby: 15:00h.</p> <p>Vedoucí komise několika větami představil uchazečku a přítomné v komisi. Uchazečka přednesla v 15 minutách svoji prezentaci. Následovalo přednesení školitelského a oponentského posudku. Na otázky a komentáře oponenta byla uchazečka dobře připravena.</p> <p>V&nbsp;rozpravě zazněly další otázky:</p> <p>Vrba: Proč živočichové žerou potravu? Důvodem je jenom zdroj energie?</p> <p>Kubečka: Vychází ostatním autorům výsledky stejně (viz. vaše rešerše)? Jak se mění dravost u okouna s&nbsp;velikostí jejich těla (ze zooplanktonu k&nbsp;piscivorii v&nbsp;závislosti na růstu)? Porovnání potravních specializací ve sledovaných lokalitách vs. jinde.</p> <p>Čech: Srovnávání dvou jezer vyšlo podobně &ndash; proč jste nezahrnuli do sledování úplně jiný typ vodní plochy? Byl rozdíl mezi jezery i v&nbsp;době, kdy se lišila zastoupením vodních makrofyt? Máte porovnání v&nbsp;rámci profilu vodního sloupce? Měnilo se s&nbsp;velikostí okounů i množství ryb, které nic nesežraly, a měly proto prázdná zažívadla?</p> <p>Boukal: Proč získaná data nemohou zodpovědět základní otázku práce - jaký je vliv časových a prostorových škál?</p> <p>Na tyto otázky uchazečka reagovala pohotově a s přehledem.</p> <p>Následovala uzavřená rozprava komise zakončená tajným hlasováním. Výsledek hlasování: 1, 1, 1, 1, 2, 2. Výsledná známka: výborně, 135 bodů.</p>cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam