Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorFojtíková, Pavla
dc.contributor.authorKřížová, Monika
dc.date.accessioned2025-03-06T08:05:52Z
dc.date.available2025-03-06T08:05:52Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46201
dc.description.abstractTato práce se zabývá využitím metody HPLC v analýze vzorků životního prostředí. Cigaretové nedopalky jsou jedním z nejběžnějších odpadků vyskytujících se v přírodě. Obsahují polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a mnoho dalších chemických sloučenin, které kontaminují životní prostředí. Jedním z cílů práce je optimalizace extrakce a stanovení prioritních 16 PAU v čerstvě vykouřených nedopalcích a vyhodnocení jejich obsahů. Další část práce je věnována zavedení metody vhodné pro kvantitativní hodnocení úbytku metforminu ve 100 % vodných vzorcích. Metoda bude dále využívána pro analýzu roztoků standardů při sledování a hodnocení možných fotochemických reakcí metforminu.cze
dc.format43
dc.format43
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectKapalinová chromatografiecze
dc.subjectpolycyklické aromatické uhlovodíkycze
dc.subjectcigaretové nedopalkycze
dc.subjectmetformincze
dc.subjectoptimalizacecze
dc.subjectvalidacecze
dc.subjectLiquid chromatographyeng
dc.subjectpolycyclic aromatic hydrocarbonseng
dc.subjectcigarette buttseng
dc.subjectmetformineng
dc.subjectoptimizationeng
dc.subjectvalidationeng
dc.titlePoužití kapalinové chromatografie v analýze vzorků životního prostředícze
dc.title.alternativeApplication of liquid chromatography in the analysis of environmental sampleseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag66476
dc.description.abstract-translatedThis work deals with the use of HPLC method in the analysis of environmental samples. Cigarette butts are one of the most common garbage in nature. These cigarette butts may contain high amounts of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and many other toxic and chemical compounds, which may contaminate the environment. One of the aims of this work was to optimize extraction process of 16 priority PAHs from freshly smoked cigarette butts and the HPLC/FLD analytical method and consequently to determine their contents in collected samples. The second part of the work is devoted to the introduction of a method suitable for the quantitative evaluation of metformin loss in 100% aqueous samples. The method will be further used for the analysis of standard solutions in the monitoring and evaluation of possible photochemical reactions of metformin.eng
dc.date.accepted2022-05-25
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiologie-Chemiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeTříska, Jan
dc.description.defence<p>Komise - ve schváleném složení, obhajoba prezenční.</p> <p>Průběh:</p> <p>1. Představení práce studentkou. 2. Posudek školitelky. 3. Posudek oponenta. 4. Odpovědi na dotazy oponenta.</p> <p>5. Diskuze:</p> <p>ŠK: Závislost PAU na čase při expozici v živ. prostředí - důsledek přechodu do plynné fáze nebo nějaký degradační reakce? Celkový obsah PAU pro čerstvý konec cigarety - poměr k nedopalku? Odlišné výsledky v absolutních hodnotách naftalénu v nedopalcích cigaret jedné značky ale procentuálně stejné - jaké je možné vysvětlení?</p> <p>M Kab.: Jaká kolona u PAU? Porovnání původní a optimalizované&nbsp;hodnoty - co přesně znamenají? Z čeho PAU v cigaretách vznikají? Odpovídá použitá metoda obecně používaným metodám na PAU?</p> <p>IKS: Porovnání publikovaných výsledků se získanými jinou metodou.</p> <p>M Kutý: Jak se realizoval sběr vzorků? Jak působí PAU na lidský organismus - proč jsou mutagenní?</p> <p>Známky: Třikrát výborně, dvakrát velmi dobře, výsledek výborně. Hlasovací lístky uloženy na studijním oddělení</p> <p>Body: 115</p>cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam