Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorZdeněk, Filip
dc.date.accessioned2025-03-06T08:56:34Z
dc.date.available2025-03-06T08:56:34Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-07-07
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46804
dc.description.abstractZ výzkumů vlivu stravy bohaté na zeleninu a ovoce přicházejí přesvědčivé důkazy o jejích benefitních účincích pro lidské zdraví a přínosu v prevenci a boji s neinfekčními nemocemi. Na základě poznatků o významu správné výživy se v rámci školní docházky usiluje o vytvoření vhodných stravovacích návyků u dětí. Cílem práce je zjistit, zda stav spotřeby ovoce a zeleniny (2018-2020) v praxi školní jídelny odpovídá výživovým normám. Dalším cílem je zjistit průměrné zastoupení vlákniny v jednom obědě u strávníků ve stáří 7-14 let a vyhodnotit, zda odpovídá jejímu adekvátnímu příjmu dle EFSA. Pomocí sekundární analýzy byla zpracována data ze spotřebních košů u vybrané školní jídelny. Výsledné hodnoty byly statisticky testovány pro vyhodnocení hypotézy o plnění či neplnění normativů.cze
dc.format108 s. (142 424 znaků)
dc.format108 s. (142 424 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectovocecze
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectspotřeba ovoce a zeleninycze
dc.subjectvlákninacze
dc.subjectškolní jídelnacze
dc.subjectspotřební košcze
dc.subjectděti mladšího a staršího školního věkucze
dc.subjectfruiteng
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectconsumption of fruit and vegetableseng
dc.subjectdietary fibreeng
dc.subjectschool canteeneng
dc.subjectconsumer basketeng
dc.subjectschool-age childreneng
dc.titleOvoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravovánícze
dc.title.alternativeFruit and vegetables as sources of dietary fibre and minerals in the school nutrition systemeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag66929
dc.description.abstract-translatedFrom research on the effects of diet rich in vegetables and fruits comes convincing evidence of its benefits for human health and contribution to the prevention and fight against NCDs. Based on the knowledge about the importance of proper nutrition, efforts are being made to create suitable eating habits in children during the school attending period. The aim of this thesis is to find out whether the state of consumption of fruit and vegetables (2018-2020) in the practice of the school canteen corresponds to the nutritional standards. Another goal is to determine the average representation of fibre in one lunch among diners 7-14 years of age and to evaluate whether it corresponds to adequate intake according to EFSA. Using secondary analysis, data from collected consumption baskets at the selected school canteen were processed. Gathered values were statistically tested to evaluate the hypothesis of compliance or non-compliance with the norms.eng
dc.date.accepted2022-09-01
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVKZn-AJncze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro základní školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKukačka, Vladislav


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam