Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující zdravotní stav dojnic
Abstrakt
V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité
vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vysokou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při
včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě
mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během
období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadojeného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk,
vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny
hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka,
vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení.