Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKváč, Martin
dc.contributor.authorDudáková, Hana
dc.date.accessioned2025-03-06T09:04:31Z
dc.date.available2025-03-06T09:04:31Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-19
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47071
dc.description.abstractV této práci jsme zkoumali vliv teploty a pH na excystaci žaludečních kryptosporidií u savců. Pro účely dosažení cílů práce byly použity oocysty Cryptosporidium andersoni izolát MV získaný z přirozeně infikované krávy bez tržní produkce mléka. Životaschopnost oocyst byla stanovena barvením pomocí propidium jodidu (PI). Prvním zkoumaným faktorem byla teplota. Oocysty skladované v dH2O byly zahřívané ve vodní lázni na teploty od 32 do 44 °C po dobu 5, 15 a 30 minut. Se vzrůstající teplotou a prodlužujícím se časem jsme pozorovali vyšší procento excystovaných oocyst. Nejvíce oocyst excystovalo při teplotě 40 °C zahřívané po dobu 30 minut. Dále se schopnost excystace oocyst zkoumala v roztocích o různém pH (29), které byly zahřívané ve vodní lázni na 40 °C. Optimální pH pro excystaci se pohybuje v rozmezí 6 až 7. Nicméně i při nižších hodnotách excystuje dostatečné množství oocyst, které jsou potřebné pro vyvolání infekce.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectCryptosporidium andersonicze
dc.subjectpHcze
dc.subjectteplotacze
dc.subjectčascze
dc.subjectpřežvýkavcicze
dc.subjectexcystacecze
dc.subjectCryptosporidium andersonieng
dc.subjectpHeng
dc.subjecttemperatureeng
dc.subjecttimeeng
dc.subjectruminantseng
dc.subjectexcystationeng
dc.titleFaktory ovlivňující excystaci žaludečních kryptosporidií přežvýkavcůcze
dc.title.alternativeFactors affecting the excystation of gastric Cryptosporidium of ruminantseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag64367
dc.description.abstract-translatedIn this study, we investigated the effects of temperature and pH on the excystation of gastric Cryptosporidium of mammals. Oocysts of Cryptosporiidum andersoni, obtained from a naturally infected cow, were used in this study. Oocyst viability was determined by propidium iodide staining (PI). The first factor studied was temperature. Oocysts stored in dH2O were incubated in water bath preheated to temperatures between 32 and 44 °C for 5, 15, and 30 min. With increasing temperature and time, we observed a higher percentage of excysted oocysts. Most oocysts excysted at 40 °C and heating for 30 minutes. In addition, excystation of oocysts was also examined in solutions with different pH values (in a range of 29) heated in a water bath at 40 °C. The optimal pH for excysting is between 6 and 7; however, even at lower values, enough oocysts excyst to cause infection.eng
dc.date.accepted2022-06-13
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologie - Živočišnécze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam