Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorŠtěpán, Stanislav
dc.date.accessioned2025-03-06T09:04:36Z
dc.date.available2025-03-06T09:04:36Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47085
dc.description.abstractPředkládaná bakalářská práce se zabývala porovnáním kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu. K porovnání byly využity vzorky z klecového, halového a volného (domácího) chovu. Z každého chovu bylo použito 10 vajec. Hodnoceny a porovnány byly následující kvalitativní ukazatele - hmotnost vajec, neporušenost skořápky, výška vzduchové bubliny, tvarové indexy (index tvaru a in-dex vejčitosti), výskyt krevních a masových skvrn, index tuhého bílku a žloutku, ja-kost vajec vyjádřena v Haughových jednotkách a tloušťka skořápky. Vejce z jednotlivých chovů byla podobná tvarem, ale nejvíce se lišila velikostí a hmotností, hmotnost byla naměřena od 49 do 91 g. Poškozenou skořápku měly dva vzorky. Výška vzduchové bubliny se pohybovala mezi 2 až 4 mm. Hodnoty indexu tuhého bílku se nacházely v rozmezí 0,06-0,16 a indexu žloutku mezi 0,39-0,51. Haughovy jednotky dosáhly hodnot 74-107. Tloušťka skořápky se nacházela v rozmezí 0,37-0,47 mm. Všechny zjištěné výsledky se pohybovaly v průměrných hodnotách nebo v jejich blízkosti.cze
dc.format40 s.
dc.format40 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectslepicecze
dc.subjecttyp chovucze
dc.subjectvejcecze
dc.subjectkvalitacze
dc.subjectheneng
dc.subjecttype of breedingeng
dc.subjecteggeng
dc.subjectqualityeng
dc.titlePorovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovucze
dc.title.alternativeComparison of quality indicators of hen eggs from different types of breedingeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag64650
dc.description.abstract-translatedThe presented bachelor thesis dealt with the comparison of qualitative indicators of hen's eggs from different types of breeding. Samples from cage farming production system, indoor housing systém and free-range home breeding were used for comparison. Ten eggs from each type were used. The following qualitative indicators were evaluated and compared - egg weight, shell integrity, air cell height, shape indices (shape index and egg index), occurrence of blood and meat spots, solid egg white and yolk index, egg quality expressed in Haugh units and shell thickness. The eggs from the individual types of breeding were similar in shape, but diffe-red the most in size and weight, the weight was measured from 49 to 91 g. Two samples had a damaged shell. The height of the air cell ranged from 2 to 4 mm. The values of the solid protein index ranged from 0.061 to 0.156 and the yolk index ranged from 0.39 to 0.51. Haugh units ranged from 74 to 107. The shell thickness was between 0.37 and 0.47 mm. All results were in or near the average.eng
dc.date.accepted2022-06-09
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam