dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Štěpán, Stanislav | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:04:36Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:04:36Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-14 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47085 | |
dc.description.abstract | Předkládaná bakalářská práce se zabývala porovnáním kvalitativních ukazatelů
slepičích vajec z různých druhů chovu. K porovnání byly využity vzorky z klecového, halového a volného (domácího) chovu. Z každého chovu bylo použito 10 vajec.
Hodnoceny a porovnány byly následující kvalitativní ukazatele - hmotnost vajec,
neporušenost skořápky, výška vzduchové bubliny, tvarové indexy (index tvaru a in-dex vejčitosti), výskyt krevních a masových skvrn, index tuhého bílku a žloutku, ja-kost vajec vyjádřena v Haughových jednotkách a tloušťka skořápky.
Vejce z jednotlivých chovů byla podobná tvarem, ale nejvíce se lišila velikostí a hmotností, hmotnost byla naměřena od 49 do 91 g. Poškozenou skořápku měly dva vzorky. Výška vzduchové bubliny se pohybovala mezi 2 až 4 mm. Hodnoty indexu tuhého bílku se nacházely v rozmezí 0,06-0,16 a indexu žloutku mezi 0,39-0,51. Haughovy jednotky dosáhly hodnot 74-107. Tloušťka skořápky se nacházela
v rozmezí 0,37-0,47 mm. Všechny zjištěné výsledky se pohybovaly v průměrných hodnotách nebo v jejich blízkosti. | cze |
dc.format | 40 s. | |
dc.format | 40 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | slepice | cze |
dc.subject | typ chovu | cze |
dc.subject | vejce | cze |
dc.subject | kvalita | cze |
dc.subject | hen | eng |
dc.subject | type of breeding | eng |
dc.subject | egg | eng |
dc.subject | quality | eng |
dc.title | Porovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu | cze |
dc.title.alternative | Comparison of quality indicators of hen eggs from different types of breeding | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 64650 | |
dc.description.abstract-translated | The presented bachelor thesis dealt with the comparison of qualitative indicators of hen's eggs from different types of breeding. Samples from cage farming production system, indoor housing systém and free-range home breeding were used
for comparison. Ten eggs from each type were used.
The following qualitative indicators were evaluated and compared - egg weight, shell integrity, air cell height, shape indices (shape index and egg index), occurrence of blood and meat spots, solid egg white and yolk index, egg quality expressed
in Haugh units and shell thickness.
The eggs from the individual types of breeding were similar in shape, but diffe-red the most in size and weight, the weight was measured from 49 to 91 g. Two samples had a damaged shell. The height of the air cell ranged from 2 to 4 mm. The values
of the solid protein index ranged from 0.061 to 0.156 and the yolk index ranged from 0.39 to 0.51. Haugh units ranged from 74 to 107. The shell thickness
was between 0.37 and 0.47 mm. All results were in or near the average. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-09 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |