dc.contributor.advisor | Zábranský, Luboš | |
dc.contributor.author | Homolková, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:04:36Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:04:36Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-14 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47086 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce "Výživa telat mléčným krmným automatem" popisuje technologii
krmení telat umožňující chovateli kontrolu nad množství a typem podávaného mléka
společně s nepřetržitým dohledem nad zdravím jednotlivých telat v mléčném období.
V první kapitole je popsáno charakteristické uspořádání trávicí soustavy
u přežvýkavců, její specifické funkce a vývoj v prenatálním, ale i v postnatálním
období.
Druhá kapitola je zaměřena na mlezivové a mléčné období. Věnuje se složení
mleziva společně s jeho imunitním významem zajišťujícím telatům po porodu pasivní
imunitu danou imunoglobuliny. Dále je v této kapitole probíráno složení kravského
mléka a jeho rozdílné technologie zkrmování telaty v mléčném období.
Třetí kapitola je věnována výživě krav v tranzitním období rozděleném na
období před porodem, nazývaném stání na sucho, a poporodní období. V období stání
na sucho se dojnice připravuje na nadcházející porod, přičemž základ krmné dávky je
tvořen převážně pící (omezení příjmu objemných krmiv z důvodu možného ztučnění)
a přesného množství dusíkatých látek (zabránění nedostatečnému vývinu plodu a nízké
životaschopnosti telat, vyššímu riziku ketózy, zadrženého lůžka či ztučnění jater).
V závěrečné kapitole se popisuje samotná technologie krmení telat mléčnými
krmnými automaty. Jejich výhody zahrnující predikci možného výskytu onemocnění,
možnost nastavení krmné dávky a nevýhody představující potenciálně zvýšený výskyt
respiračních a průjmových onemocnění společně s eventualitou výskytu křížového
sání. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | výživa telat | cze |
dc.subject | mléčný krmný automat | cze |
dc.subject | calf nutrition | eng |
dc.subject | automatic milk feeder | eng |
dc.title | Výživa telat mléčným krmným automatem | cze |
dc.title.alternative | Nourishing calves by the automatic milk feeder | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 64653 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis "Nourishing calves by the automatic milk feeder" describes the calf feeding technology that provides the breeder having control over the quantity and type of served milk along with constant health monitoring of individual calves during their dairy feeding period.
The first chapter describes the characteristic organization of the digestive
system of ruminants, its specific functions, and its development in the prenatal but also the postnatal period.
The second chapter is devoted to the colostrum and dairy period. It focuses on
the composition of the colostrum together with its immune significance which
procures passive immunity caused by immunoglobulins to calves after birth.
Followingly this chapter discusses the composition of cow milk and different
technologies for feeding it to the calves during their dairy period.
The third chapter is dedicated to nurturing cows in their transit period divided
into the period before giving birth, so-called dry standing, and the post-delivery period.
During the dry stand period, the milk cow prepares for oncoming labour during which the base of the feed ration consists of fodder (the income of substantial feeds is reduced to avoid potential fatting) and a specific amount of nitrogenic substances (which prevents insufficient development of the foetus and low viability of the calves, higher risk of ketosis, repressed bed or liver fatting).
In the final chapter is described the technology of feeding calves by
the automatic milk feeding machine itself. Its benefits include the prediction of
the possible presence of the disease, the opportunity to set the exact feed ration, and its disadvantages represent the higher risk of respiratory and diarrhetic diseases along with the eventuality of appearing the cross-drinking. | eng |
dc.date.accepted | 2022-05-30 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |