Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZábranský, Luboš
dc.contributor.authorBrácha, Daniel
dc.date.accessioned2025-03-06T09:04:39Z
dc.date.available2025-03-06T09:04:39Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47092
dc.description.abstractSe stále se zvyšujícími nároky na mléčnou užitkovost je nutné, aby předkládané krmivo bylo co nejkvalitnější a obsahovalo požadované živiny. Pro splnění těchto požadavků musí být vyrobená objemná krmiva, zejména kukuřičná siláž zdravotně nezávadná a v co nejvyšší kvalitě. Bakalářská práce byla rozdělena na dvě části. V první, tedy teoretické části je obecně diskutováno o procesu silážování a o pojmech s ním související, jako je silážovatelnost nebo siláž. Převážná část je ale věnována technologickým postupům silážování, jejichž dodržení znamená zdravotně nezávadné a kvalitní krmivo. Mezi tyto postupy patří zejména zakrývání, dusání, plnění silážních žlabů a další. Z kvalitativního hlediska je důležité sledovat obsah sušiny, délku řezanky a stupeň nadrcení zrna. Nedodržení optimálních hodnot může znamenat zhoršení průběhu fermentace či výskyt nežádoucích mikroorganismů ve výsledném krmivu. Díky tomu dochází ke zhoršení užitkových a reprodukčních vlastností. Ohrožen může být také zdravotní stav zvířat. Pro zlepšení průběhu fermentace a zachování aerobní stability v době zkrmování je možné využít konzervační přípravky. Závěr teoretické části je věnován výživě a technice krmení dojnic, konkrétně směsné krmné dávce (TMR), bachorové fermentaci a dále mléčné užitkovosti. Praktická část byla provedena na mléčné farmě v Pernarci, která je součástí Úněšovského statku a.s., který hospodaří na severním Plzeňsku. Zde byly hodnoceny roční mléčné užitkovosti a faktory, které je ovlivňují. Markantní část je věnována rozborům kukuřičných siláží a přípravě TMR. Dále je zhodnoceno kvalitativní složení siláží a preciznost přípravy TMR ve vztahu k ekonomice výroby mléka. U mléčné užitkovosti a kvality kukuřičných siláží je zohledněn i možný vliv počasí. Sledována a hodnocena byla data v letech 2018 - 2021.cze
dc.format66 s.
dc.format66 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkukuřicecze
dc.subjectkukuřičná silážcze
dc.subjectsilážovánícze
dc.subjectmlékocze
dc.subjectlaktacecze
dc.subjectužitkovostcze
dc.subjectTMRcze
dc.subjectmaizeeng
dc.subjectmaize silageeng
dc.subjectensilingeng
dc.subjectmilkeng
dc.subjectlactacioneng
dc.subjectefficiencyeng
dc.subjectTMReng
dc.titleVliv kvality kukuřičné siláže na mléčnou užitkovost dojniccze
dc.title.alternativeInfluence of the quality maize silage on the milk yield of dairy cowseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag64661
dc.description.abstract-translatedWith the ever-increasing demands on milk yield, it is necessary that the present feed is of the highest quality and contains the required nutrients. To fulfill these requirements, the bulk feeds produced, especially maize silage, must be healthy and of the highest quality. The bachelor thesis was divided into two parts. In the first, thus theoretical part, are generally discussed about the silage process and related terms, such as ensilability or silage. However, the majority part of it is devoted to technological silage processes. Following these processes means healthy and high-quality feed. These processes include mainly covering, compactining, filling silage pits and more. From a qualitative point of view, it is important to control the dry matter content, the length of the cut and the degree of grain crushing. Failure of following the recommended the optimal values may mean a degradation of the fermentation process or the occurrence of undesirable microorganisms in the final feed. In a result, the utility and reproductive properties are worsen. The health of the animals may also be worsen. Preservatives can be used to improve the fermentation process and keeping constant aerobic stability during feeding. The end of the theoretical part is devoted to nutrition and feeding techniques of dairy cows, specifically mixed feed ration (TMR), rumen fermentation and milk yield. The practical part was carried out on a dairy farm in Pernarec, which is part of the Úněšovského statku a.s., which agricultural in the northern part of Plzeň. Here were evaluated the annual milk yields and the factors that influence them. The majority part is devoted to the analysis of corn silage and the preparation of TMR. Next were evaluated the qualitative composition of silages and the precision of TMR preparation in relation to the economics of milk production. The possible effect of the weather on milk yield and quality of corn silages was also taken account. Monitored and evaluated were data in the years 2018 - 2021.eng
dc.date.accepted2022-06-08
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam