Vliv chráněného methioninu v krmné dávce na mléčnou produkci dojnic
Abstrakt
Bakalářská práce se zabývá vlivem limitující aminokyseliny na produkci dojnic.
V rešeršní části se práce zaměřuje na trávicí trakt přežvýkavců a důležitost
předžaludků. Dále nastíní požadavky na sestavování krmných dávek dojnic v laktaci
a suchostojných krav.
Druhá část je zaměřena na nepostradatelnost dusíkatých látek v organismu.
Rozebírá význam, potřebu, ale i hodnocení dusíkatých látek. Následující kapitola se
zabývá aminokyselinami, které jsou nedílnou součástí dusíkatých látek. Poslední
kapitola teoretické části se zaměřuje na methionin, na kterém je založen sledovaný
pokus.
Praktická část se zabývá vlivem chráněného methioninu na produkci dojnic
a složek v mléce. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 471 dojnic a sledované
údaje byly shromažďovány v průběhu podávání přípravku Smartamine M do krmné
dávky a mimo něj.
Z výsledků pokusu se prokázal vliv Smartamine M na zvýšení hodnoty bílkovinné
složky v mléce (statisticky vysoce významná hodnota P = 0,00011).