Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZábranský, Luboš
dc.contributor.authorBícová, Pavla
dc.date.accessioned2025-03-06T09:04:40Z
dc.date.available2025-03-06T09:04:40Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47094
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá významem minerálních látek ve výživě masného skotu charolais. Minerální látky zařazujeme mezi přídatné látky a ve výživě skotu hrají důležitou roli. Rozdělují se na makroprvky a mikroprvky. Jejich deficit může mít negativní důsledky na vývin plodu, růst mláďat, ale i na dospělé jedince. Dnešní pastviny a píce nezajišťují dostatečný přísun minerálních látek, proto je nutné je doplňovat vhodnou krmnou dávkou a kontrolovat jejich zastoupení v organismu. První část bakalářské práce se zaměřuje na charakteristiku masného skotu. Plemeno charolais patří mezi nejvíce užitková masná plemena, ale také mezi plemena náročná na výživu. Ve druhé části bakalářské práce je popisována morfologie trávicí soustavy a její funkce. V poslední části jsou charakterizovány jednotlivé minerální látky a jejich aplikace do krmných dávek jednotlivých kategorií skotu. Zabývat se minerální výživou je důležité již od poslední třetiny březosti, kdy výživa nejvíce ovlivňuje nenarozené tele a má vliv na stav minerálních látek i po jeho narození. Nejčastěji se minerální látky v chovech doplňují minerálními lizy nebo minerálními premixy. Nejvhodnější je doplňovat organické minerální látky, které jsou pro organismus lépe vstřebatelné než látky anorganické.cze
dc.format57 s. (94 708 znaků)
dc.format57 s. (94 708 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectminerální látkycze
dc.subjectmasný skotcze
dc.subjectcharolaiscze
dc.subjectmineralseng
dc.subjectbeef cattleeng
dc.subjectcharolaiseng
dc.titleMinerální látky ve výživě masného skotu charolaiscze
dc.title.alternativeMinerals in the nutrition of charolais beef cattleeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag64704
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with the significance of minerals in nutrition of charolais beef cattle. We classify minerals as additives, and they are very important in the nutrition of cattle. They are divided into macronutrients and micronutrients. Their deficit can have negative consequences for fetal development, juvenile growth but also for adults. Nowadays, pastures and forages do not provide enough minerals. It is necessary to supplement them with suitable feed ration and control their amounts in the body. The first part of the thesis focuses on the characteristics of beef cattle. The charolais breed belongs to the most efficient beef cattle but also one of the breeds which are demanding on nutrition. In the second of the thesis, the morphology of the digestive system and its function is described. In the last part, the individual minerals and their application to feed rations of individual categories of cattle are characterized. It is important to deal with the mineral nutrition from the last third of pregnancy, when the nutrition affects the unborn calf the most and has influence on the state of minerals even after its birth. The most common way to supplement minerals at farms is by mineral licks or mineral premixes. The most suitable is to supplement organic minerals, which are more absorbable for the organism than the inorganic ones.eng
dc.date.accepted2022-05-30
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam