dc.contributor.advisor | Hasoňová, Lucie | |
dc.contributor.author | Bezányiová, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:04:55Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:04:55Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-08-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47127 | |
dc.description.abstract | Mléko je díky svému složení významnou součástí stravy lidí. Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zabývající se mikrobiotou syrového kravského mléka a mléčných výrobků. Práce shrnuje problematiku primární a sekundární kontaminace mléka mikroorganismy a zabývá se vnitřními i vnějšími faktory, které růst mikroorganismů ovlivňují. Zvláštní pozornost je věnována mastitidám, které jsou hlavním zdrojem primární kontaminace mléka. Důraz je kladen na nutnost dodržování přísných hygienických předpisů při manipulaci s touto surovinou. V poslední části je pojednáno o možných zdravotních rizicích spojených s konzumací mléka a mléčných výrobků. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | syrové mléko | cze |
dc.subject | mléčné výrobky | cze |
dc.subject | mikrobiota | cze |
dc.subject | alimentární onemocnění | cze |
dc.subject | raw milk | eng |
dc.subject | dairy products | eng |
dc.subject | microbiota | eng |
dc.subject | alimentary diseases | eng |
dc.title | Mikrobiologie syrového mléka a vybraných mléčných výrobků | cze |
dc.title.alternative | Microbiology of raw milk and selected dairy products | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 66148 | |
dc.description.abstract-translated | Milk is an important part of the human diet due to its composition. The aim of the bachelor thesis was to create a review focused on the microbiota of raw cow's milk and dairy products. The thesis summarizes the ways of primary and secondary microbial contamination of milk and describes the intrinsic and extrinsic factors influencing the growth of microorganisms. A particular attention is focused on mastitis, which are the main source of primary contamination of milk. The great emphasis is attended to the necessity of strict following of hygiene regulations during manipulation with this raw material. In the last part, potential health risks associated with consumption of milk and dairy products is mentioned. . | eng |
dc.date.accepted | 2022-09-12 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |