dc.contributor.advisor | Novotná, Simona | |
dc.contributor.author | Láchová, Aneta | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:08:46Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:08:46Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47226 | |
dc.description.abstract | V mé bakalářské práci s tématem Výživa veganů a informovanost o možném deficitu nutričních látek a jejich kompenzace jsem se zabývala tím, zda mají vegani dostačující znalosti o tomto způsobu stravování, aby u nich nedocházelo k možnému deficitu nutričních látek, který s sebou může přinést řadu zdravotních komplikací.
V teoretické části charakterizuji pojem veganství a jaké mohou být důvody pro přechod na veganství. Dále se podrobněji zaměřuji na veganské stravování, a to hlavně na živiny, u kterých je na veganské stravě zvýšené riziko nedostatečného příjmu. Zabývám se jejich doporučeným denním příjmem a také uvádím, v jakých potravinách rostlinného původu se vyskytují či je jejich příjem nutný dodávat pomocí doplňků stravy.
Pro praktickou část mé práce jsem stanovila 2 cíle. První cíl měl zmapovat, zda mají zkoumaní jedinci potřebné informace o možném deficitu nutričních látek a ví jak je na veganské stravě doplnit. Druhým cílem bylo zjistit, zda veganské jídelníčky jednotlivých respondentů skutečně odpovídají jejich energetickým potřebám. Můj výzkumný soubor tvořilo 5 respondentů, 3 ženy a 2 muži. Data jsem od nich získala pomocí polostrukturovaného rozhovoru a ze záznamu jejich týdenního jídelníčku.
Z výsledku bylo zjištěno, že respondenti nemají zcela všechny informace o veganské stravě, které jsou důležité pro zajištění všech živin a předcházení zdravotním komplikacím. Energetický příjem zjištěný ze záznamů stravy byl v průměru u všech respondentů nižší oproti jejich doporučení. Také poměr jednotlivých živin se zcela neshodoval s denním doporučením, které bylo stanoveno. | cze |
dc.format | 80 s. (21 107 znaků) | |
dc.format | 80 s. (21 107 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Veganství | cze |
dc.subject | rizikové živiny | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | zdravotní komplikace | cze |
dc.subject | Vegan | eng |
dc.subject | hazardous nutrients | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | health complications | eng |
dc.title | Výživa veganů a informovanost o možném deficitu nutričních látek a jejich kompenzace | cze |
dc.title.alternative | Vegan nutrition and awareness of nutritional defenciencies and their compensation | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 61367 | |
dc.description.abstract-translated | In my bachelor's thesis on the topic of Vegan nutrition and awareness of possible nutritonal deficiencies and their compensation, I investigated whether vegans have sufficient knowledge about this diet to avoid possible nutritional deficiencies, which can bring with a number of health complications.
In the theoretical part I characterize the concept of veganism and what can be the reasons for choosing a vegan diet. I also focus on more details on the vegan diet, especially on nutrients, which can an increased risk of insufficient intake on the vegan diet. I deal with their recommended daily intake and I also introduce in which plant food this nutrients can be found or if their intake must be supplied by using dietary supplements.
For the practical part of my thesis, I set two objectives. The first objective was to map if respondents have the necessary information about a possible deficit of nutrients and if they know how to supplement it. The second objective was to find out if the vegan diet of each respondent is really corresponding to their energy needs. My research group was composed of 5 respondents, three women and two men. I obtained data from them through a semi-structured interview and from their dietary records.
The results showed that respondents don't have all information about the vegan diet, which is important for providing all the nutrients and preventing health complications. The dietary analysis shows that the energy intake of each respondent is lower than recommended energy intake. Also the macronutrient ratio didn't completely match to the daily recommendation that was set. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-08 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Hamplová, Lidmila | |