dc.contributor.advisor | Kimmer, David | |
dc.contributor.author | Kratochvílová, Martina | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:08:51Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:08:51Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2021-05-05 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47247 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány základní složky stravy, velká část je věnována cirkadiánnímu rytmu a jeho vlivu na zdraví. Také jsou zmíněna zdravotní rizika spojená se směnným provozem. Dále je popsán hormon melatonin, který hraje důležitou roli během spánku.
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravovací zvyklosti osob pracujících ve směnném provozu.
Výzkum byl zpracován pomocí kvalitativní metody. Sběr dat probíhal formou semistrukturovaného rozhovoru s předem připravenými otázkami a záznamů týdenních jídelníčků. Rozhovory byly provedeny s celkem deseti pracovníky ze zdravotnického zařízení, kteří pracují ve směnném provozu na dvanáctihodinové směny.
Z výsledků vyplývá, že osoby pracující ve směnném provozu zařazují do stravy jako zdroj bílkovin nejčastěji maso a mléčné výrobky. Příjem bílkovin je větší během denní směny. Příjem sacharidů je nejčastěji získáván z pečiva a příloh, jež jsou součástí pokrmů. Konzumace luštěnin je zařazována do stravy zřídka. Během noční směny jsou konzumovány menší porce a příjem tekutin je větší během denní směny. Z jídelníčků od informantů jsme zjistili, že příjem vlákniny je nízký. Svačiny se nejčastěji skládají z ovoce, mléčných výrobků nebo pečiva s něčím. Z výzkumu se zjistilo, že nabídku obědů využívá malá část informantů, večeře jsou využívány minimálně. Také jsme se dozvěděli, že většina informantů konzumuje při noční směně pokrmy do půlnoci a do konce směny přijímají pouze tekutiny. Energetické nápoje nejsou důležitou součástí pitného režimu ve směnném provozu. Příjem kávy je větší během denní směny.
Výsledky bakalářské práce mohou sloužit pro laickou i odbornou veřejnost. Součástí práce je vytvoření informativního letáku s doporučením stravovacích návyků. | cze |
dc.format | 103 s. (152 472 znaků) | |
dc.format | 103 s. (152 472 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Výživa | cze |
dc.subject | směnný provoz | cze |
dc.subject | práce v noci | cze |
dc.subject | cirkadiánní rytmus | cze |
dc.subject | spánek | cze |
dc.subject | zdravotní rizika | cze |
dc.subject | Diet | eng |
dc.subject | shiftwork | eng |
dc.subject | working at night | eng |
dc.subject | circadian rhythm | eng |
dc.subject | sleep | eng |
dc.subject | health risks | eng |
dc.title | Stravovací zvyklosti osob pracujících ve směnném provozu | cze |
dc.title.alternative | Eating habits of shiftworkers | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 65341 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis contains a theoretical and a practical part. The theoretical part describes basic diet components, a large part is dedicated to circadian rhythm and its influence on our health. Health risks connected to shiftwork are also mentioned. Further, a hormone known as melatonin that plays a significant role in our sleep, is described.
The objective of this bachelor thesis was to map out eating habits of people whose work is run in shifts.
The survey was processed using a qualitative method. Data was collected using semi-structured interviews with questions prepared beforehand and a record of weekly diet plans. Interviews were carried out with 10 individuals of medical staff whose work run in 12 full-hour shifts.
The results prove that individuals working in shifts include meat and dairy products most often as the source of protein. Protein intake is higher during day shift. Intake of carbohydrates most often comes from bread and side dishes that are a part of meals. Intake of legumes is seldom included in the respondents´ diets. During night shift, smaller portions are consumed and intake of liquids is higher during day shift. Out of the informants´ diet plans we found out that intake of fiber is low. Snacks usually consist of fruit, dairy products or bread and something. The survey has proven that lunch offer is taken advantage of by an insignificant number of informants, dinner is taken advantage of in a minimum of cases. We have also found out that most informants consume food up to midnight during night shifts and until the end of their shift they consume only liquids. Energetic drinks are not an important part of drinking regime in shiftwork. Coffee intake is higher during day shift.
The results of this bachelor thesis may serve both, the lay and expert public. Creating an informative leaflet with ditary habit recommendations is a part of this thesis. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-07 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Hamplová, Lidmila | |