Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorHemberová, Aneta
dc.date.accessioned2025-03-06T09:09:12Z
dc.date.available2025-03-06T09:09:12Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47307
dc.description.abstractMnoho studií potvrzuje, že v civilizovaných zemích je příliš vysoký příjem soli. Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem 5 g soli na osobu a den. Denní dávky jsou ale ve skutečnosti často několikanásobně překračovány. Je prokázáno, že nadměrný příjem soli má negativní dopad na náš organizmus. Je rizikovým faktorem pro vznik hypertenze, obezity, osteoporózy. Cílem mé práce bylo zjistit, jaké množství soli obsahuje strava dětí staršího školního věku. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá problematikou soli, popisuje její historii, druhy, význam a využití, výskyt soli v potravinách a možnosti náhrady soli ve výživě. Dále se zaměřuje na fyziologii sodíku, draslíku a chloru a onemocnění způsobená nadměrným příjmem soli - konkrétně hypertenzi, obezitu a osteoporózu. Závěr teoretické části se věnuje sacharidům, tukům a bílkovinám ve výživě starších školních dětí. V praktické části byly hodnoceny týdenní jídelníčky a rozbory moči od 12 respondentů staršího školního věku. Obsah soli ve stravě byl zjišťován pomocí programu Nutriservis. Rozbory moči byly provedeny v klinických laboratořích. Získané údaje o tělesné výšce, hmotnosti a krevním tlaku byly hodnoceny pomocí percentilových grafů. Výsledky potvrzují skutečnost, že děti staršího školního věku konzumují větší než doporučené množství soli. U deseti respondentů z dvanácti byl zjištěn větší průměrný denní příjem soli, než je doporučené maximální množství 5 g na osobu a den. Tomu odpovídaly i hodnoty odpadu sodíku v moči. Souvislost zvýšeného příjmu soli a obezity či hypertenze prokázána nebyla. Mezi chlapci a dívkami nebyly zjištěny výrazné rozdíly.cze
dc.format80 s.
dc.format80 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSodíkcze
dc.subjectsůlcze
dc.subjectjídelníčekcze
dc.subjectNutriserviscze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectkrevní tlakcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectSodiumeng
dc.subjectsalteng
dc.subjectdieteng
dc.subjectNutriserviseng
dc.subjecthypertensioneng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectblood pressureeng
dc.subjectnutritioneng
dc.titlePříjem soli u dětí staršího školního věkucze
dc.title.alternativeSalt intake in the diet of older schoolchilderneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag68284
dc.description.abstract-translatedMany studies prove that developed countries have an over-exaggerated intake of salt. The World Health Organization recommends an intake of 5g per person per day. Daily doses are, however, exceeded multiple times. It has been proven that an excessive intake of salt has a negative impact on our organism. It is a risk factor for the occurrence of hypertension, obesity, osteoporosis. The objective of my thesis has been to find out what amount of salt the food of older schoolchildren contains. The thesis is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part deals with the issue of salt, it describes its history, kinds, meaning and use, the occurrence of salt in different foods and compensation options in diet. Futher, it focuses on the physiology of sodium, potassium and chlorine and the illnesses caused by an excessive intake of salt - specifically hypertension, obesity and osteoporosis. The conlcusion of the theoretical part is devoted to carbohydrates, fats, and protein in the diet of older schoolchildren. The practical part evaluated the weekly diet plans and urine analyses from the 12 respondents of older school age. The content of salt in their diet was being analysed via the Nutriservis programme. Urine analyses were being done in clinical laboratories. The acquired information on body height, weight and blood pressure was assessed using percentile graphs. The results confirm the fact that children of an older school age consume a higher than recommended amount of salt. In ten out of twelve respondents a higher than average daily amount of 5 g salt was discovered. This was confirmed by the value of sodium waste levels in their urine. The link between a higher salt intake and obesity or hypertension was not proven. There were no significant differences between girls and boys.eng
dc.date.accepted2022-06-07
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJanda, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam