Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHeralecká, Denisa
dc.contributor.authorHrdličková, Vanda
dc.date.accessioned2025-03-06T09:09:16Z
dc.date.available2025-03-06T09:09:16Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47317
dc.description.abstractTato bakalářská práce mapuje konzumaci alkoholu u sportovně založených vysokoškoláků. Rychlost odbourávání alkoholu závisí na řadě fyziologických odlišností jako je např. pohlaví, nebo podíl svalové a tukové tkáně. I přes jeho určité protektivní účinky nelze konzumaci doporučit - hlavně v souvislosti se sportem. V praktické části byla použita kvantitativní metoda sběru dat. Výzkumný soubor tvořilo 128 studentů vysokých škol ve věku 18-30 let. Cílem bylo porovnat rozdílnou konzumaci sportujících a nesportujících studentů. Výsledky obou skupin byly velmi podobné. Nejčastěji byla označena možnost "konzumuji pouze příležitostně (max. 2x za měsíc)" což uvedlo 40 % sportujících a 33,3 % nesportujících respondentů. Následovala konzumace 3-5x do měsíce, kterou vybralo 36 % sportujících a 41 % nesportujících respondentů. S vyšší četností v podobě konzumace několikrát do týdne jsem se setkala u 18 % sportujících a 16,7 % nesportujících respondentů. Každý den konzumuje alkohol 6 % sportujících a nesportujících respondentů v počtu 9 %. Dalším cílem bylo zmapovat odbourávání alkoholu z organismu. Testovala jsem 20 studentů (10 sportujících, 10 nesportujících) pomocí alkohol testeru. Sportující muži odbourali dávku 40 ml 34% destilátu do 30 minut. Nesportující za dvojnásobný čas, tj. 60 minut. Všechny ženy odbourávaly stejnou dávku alkoholu v podobném časovém rozmezí (60-105 minut), nehledě na úrovni fyzické aktivity. Všichni testovaní navíc poskytli týdenní záznam jídelníčku, včetně zkonzumovaného alkoholu. Po zadání do programu Nutriservis jsem došla k průměrnému příjmu energie a zastoupení jednotlivých živin, které mohou mít na samotné odbourávání také vliv.cze
dc.format89 s. (114767 znaků)
dc.format89 s. (114767 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAlkohol; alkoholdehydrogenáza; metabolismus; studenti; sportcze
dc.subjectAlcohol; alcoholdehydrogenaseeng
dc.subjectmetabolism; students; sport;eng
dc.titleKonzumace alkoholu u sportovně založených vysokoškolákůcze
dc.title.alternativeAlcohol intake of athletic university studentseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag68321
dc.description.abstract-translatedThe topic of my bachelor's thesis is "alcohol intake of athletic university students." The rate at which alcohol is broken down depends on a number of physiological differences, such as gender or the proportion of muscle and fat tissue. Despite its certain protective effects, consumption cannot be recommended - especially in combination with sport. In the practical part, a quantitative method of data collection was used. The research group consisted of 128 university students aged 18-30. The aim was to compare the different alcohol consumption of athletic and non-athletic students. The results of both groups were very similar. The most frequently chosen option was "I consume alcohol only occasionally (about twice a month)", as it was chosen by 40% of sports and 33.3% of non-sports respondents. This was followed by consumption 3-5 times a month, which was chosen by 36% of athletes and 41% of non-athletes. There was a higher frequency of consumption (several times a week) in the case of 18% of athletes and 16.7% of non-athletes. The last 6% of sports and 9% of non-sports respondents consume alcohol every day. Another aim was to examine the degradation of alcohol from the system. I tested 20 students (10 athletes, 10 non-athletes) by using an alcohol tester. Athletic men eliminated a dose of 40 ml of 34% distillate within 30 minutes. Non-athletes in double time, i. e. 60 minutes. All women eliminated the same dose of alcohol within a similar period of time (60-105 minutes), regardless of the level of their physical activity. All participants also provided a weekly dietary record, including alcohol consummation. After entering dietary records into the Nutriservis program, I came to an average energy intake and the representation of individual nutrients, which can also affect the degradation itself.eng
dc.date.accepted2022-06-07
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKimmer, David


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam