Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorRůžičková, Lucie
dc.contributor.authorZemanová, Adéla
dc.date.accessioned2025-03-06T09:09:36Z
dc.date.available2025-03-06T09:09:36Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47355
dc.description.abstractTato bakalářská práce s názvem "Vliv dysfagické diety na prevenci rizika malnutrice u seniorů" se zabývá dysfagickou dietou, což je dieta podávaná při poruchách polykáni. Nejčastěji se poruchy polykání vyskytují po cévních mozkových příhodách, u neurodegenerativních chorob, nádorů hlavy, krku a jícnu a také u kriticky nemocných pacientů nebo u seniorů. Pro tuto práci jsem zvolila kvantitativní i kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnila dvě nemocniční zařízení a jedno zařízení sociálních služeb pro seniory. Praktickou část jsem rozdělila do dvou podkapitol. V první se věnuji zpracování údajů z pozorování. Popisuji zde, jaká dieta je pacientům s problémy dysfagie v konkrétním zařízení podávána, jaké technologické postupy se při její přípravě používají a jaká jídla jsou v zařízení nejčastěji zařazována. V druhé části jsou vyhodnoceny pětidenní jídelníčky jednotlivých zařízení, které jsou porovnány s hodnotami z dietního systému zařízení. Z výzkumu vyplynulo, že pokud by pacient konzumoval veškerou stravu jemu podanou, nebyl by v riziku malnutrice, je totiž energeticky dostatečná a pokrývá potřeby seniorů. Avšak pouze ve dvou zařízeních se pacientům podávala strava s ohledem na pestrý výběr potravin, v jednom zařízení se pokrmy či jednotlivé potraviny častěji opakovaly. Estetika pokrmů v žádném zařízení neodpovídá mé představě o atraktivním vzhledu připraveného pokrmu a ani technologická úprava stravy v žádném zařízení neodpovídá požadavkům diety s upravenou texturou stravy - husté pyré. Je tedy pravděpodobné, že pacienti z důvodu malé pestrosti, špatné technologické úpravy nebo způsobu servírování, nebudou výživu tolerovat, protože, jak se říká, jíme i očima. Příjem by pak nebyl dostatečný a mohl by vést k riziku vzniku malnutrice. Nelze tedy jednoznačně říct, zda je dysfagická dieta prevencí rizika malnutrice u seniorů, avšak pokud by došlo kzachování pestrosti jídelníčku a dodržení zásad technologické úpravy, mohla by jí být.cze
dc.format72
dc.format72
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdysfagiecze
dc.subjectporucha polykánícze
dc.subjectnutriční terapiecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectvýživa při dysfagiicze
dc.subjectmalnutricecze
dc.subjectdysphagiaeng
dc.subjectswallowing disorderseng
dc.subjectnutritional therapyeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutrition in dysphagiaeng
dc.subjectmalnutritioneng
dc.titleVliv dysfagické diety na prevenci rizika malnutrice u seniorůcze
dc.title.alternativeThe effect of dysphagic diet on the prevention of malnutrition risk in the elderlyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag68374
dc.description.abstract-translatedThis thesis, entitled "Effect of dysphagic diet on the prevention of malnutrition risk in the elderly", deals with the dysphagic diet, which is a diet for swallowing disorders. Swallowing disorders are most commonly seen after stroke, in neurodegenerative diseases, head, neck and oesophageal tumours, and in critically ill patients or the elderly. For this thesis, I chose to conduct both quantitative and qualitative research involving two hospitals and one social service facility for the elderly. I divided the practical part into two subchapters. In the first, I discuss the processing of the observational data. Here I describe what kind of diet is served to patients with dysphagia in a particular facility, what technological procedures are used in its preparation and what meals are most frequently served in the facility. In the second part, the five-day menus of each facility are evaluated and compared with the values from the facility's dietary system. The research showed that if the patient consumed all the food given to him, he would not be at risk of malnutrition, as it is energetically sufficient and covers the needs of the elderly. However, in only two facilities did the patients receive a varied diet, and in one facility the meals or individual foods were more often repeated. The aesthetics of the food in none of the facilities corresponded to my idea of an attractive appearance of the prepared food, nor did the technological preparation of the food in any of the facilities correspond to the requirements of a textured diet - pureed. Therefore, it is likely that patients will not tolerate the diet because of the low variety, poor technological preparation, or the way it is served, because, as they say, we eat with our eyes. The intake would then be insufficient and could lead to a risk of malnutrition. It is therefore not possible to say unequivocally whether a dysphagic diet is a prevention of the risk of malnutrition in the elderly, but if the variety of the diet is maintained and the principles of technological preparation are followed, it could be.eng
dc.date.accepted2022-06-08
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKohout, Pavel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam