Odpadní produkty cibule kuchyňské jako zdroj antiooxidantů v masných výrobcích
Datum
2018Autor
Bedrníček, Jan
Golian, Jozef
Samková, Eva
Belej, Lubomír
Smetana, Pavel
Čapla, Jozef
Kadlec, Jaromír
Bárta, Jan
Bártová, Veronika
Kolek, Jan
Mráz, Jan
Laknerová, Ivana
Pešek, Milan
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Cibule je jedna z nejdůležitějších druhů zeleniny na světě. Velké množství cibulových odpadů se vyprodukuje každý rok. Některé frakce odpadu, které jsou bohaté na antioxidanty, mohou být využity při výrobě masných výrobků jako inhibitor oxidace tuků. Proto bylo naším cílem vyhodnotit vliv přídavku vodného extraktu cibulových slupek na mleté vepřové maso. Výsledky ukázaly, že přídavek těchto extraktů významně zvýšil antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů a také inhiboval oxidaci lipidů.