Význam podnikové kultury ve vybraném podniku
Abstrakt
Cílem této diplomové práce bylo specifikovat rozhodující kulturní dimenze a analyzovat význam podnikové kultury ve vybraném podniku. Dále bylo cílem navrhnout změny, které povedou k žádoucímu stavu kultury. Výzkum byl realizován ve spolupráci s českou centrálou společnosti World Systems Market Inc., tedy s pražskou firmou WSM Bohemia s.r.o. Za účelem získání potřebných dat bylo použito dotazníkové šetření (dotazník VSM 94), které bylo podpořeno dalšími metodami, jako jsou neřízené rozhovory, zúčastněné pozorování a komparace. Dotazník VSM 94 byl ve zkoumaném podniku rozdán poprvé v roce 2014 a tento samý dotazník byl aplikován i v roce 2015. Na základě komparace dvou období, byla popsána změna stavu podnikové kultury a dále bylo analyzováno, zda má podnik tendenci přiblížit se ke znalostním podnikům.
Výsledky výzkumu prokázaly, že zkoumaný podnik se v současnosti v porovnání s minulým rokem oddálil svou podnikovou kulturou od principů znalostní ekonomiky. Na základě výsledků byly navrženy změny, které povedou k žádoucímu stavu. Především jde o návrh stmelování kolektivu pořádání teambuildingů a oslav. Dále je nutné, aby se WSM Bohemia s.r.o. zaměřila na komunikační toky a to zejména na tok diagonální a sestupný. Dalším doporučením je pravidelné pořádání porad, aby docházelo k informování pracovníků, zaměřit se na definování cílů a vizí a postarat se o přijetí a následné sdílení ze strany pracovníků. Žádoucí je i zapojit zaměstnance do procesu plánování změn, využít jejich návrhy a náměty. A v neposlední řadě je nutné zaměřit se na profesní vzdělávání zaměstnanců, kdy nejprve je nutné definovat potřeby a na základě toho realizovat potřebná školení a rozvoj zaměstnance. V dnešní globální společnosti je nanejvýš důležité, aby se zkoumaný podnik stal znalostním podnikem, protože pokud bude správně nastavená podniková kultura, povede to k růstu inovativní kapacity, poroste neakceschopnost a vnitřní kvalita a v neposlední řadě i konkurenceschopnost a s tím související životaschopnost.