dc.contributor.advisor | Drsková, Kateřina | |
dc.contributor.author | Pnackova, Štěpánka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-25T12:35:27Z | |
dc.date.available | 2021-11-25T12:35:27Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.date.submitted | 2009-04-29 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/7414 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce pojednává o postupném procesu přeměny některých rostlin v plodiny a jejich následném šlechtění člověkem až po současný vývoj, pro který je charakteristické genové inženýrství. Manipulace člověka s genetickými kódy organismů má své výhody i možná rizika, které se promítají v postojích k produkci a spotřebě geneticky upravených plodin. V Evropě je tato problematika diskutovaným tématem, přičemž GMO mají jak odpůrce, tak zastánce. Tato skutečnost se odráží v právních předpisech evropské unie, které vymezují přísné podmínky a opatření pro GMO. | cze |
dc.format | 44 s., 3 s. obr. příloh | |
dc.format | 44 s., 3 s. obr. příloh | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Vývoj rostlin {--} plodin | cze |
dc.subject | vědecké bádání {--} Mendel versus Darwin | cze |
dc.subject | klasické šlechtění rostlin | cze |
dc.subject | genové inženýrství | cze |
dc.subject | geneticky modifikovaný organismy (GMO) | cze |
dc.subject | geneticky modifikované potraviny | cze |
dc.subject | výhody a rizika geneticky modifikovaných potravin | cze |
dc.subject | legislativa EU v oblasti geneticky modifikovaných potravin | cze |
dc.subject | postoj EU k dané problematice. | cze |
dc.subject | Evolution of plants into cultivated plants | eng |
dc.subject | scientific reasearch {--} Mendel versus Darwin | eng |
dc.subject | plant selection | eng |
dc.subject | genetic engineering | eng |
dc.subject | genetically modified organisms | eng |
dc.subject | genetically modified foods | eng |
dc.subject | advantages and risks of genetically modified foods | eng |
dc.subject | legislation of the EU on genetically modified foods | eng |
dc.subject | attitude of the EU in this field. | eng |
dc.title | Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám | cze |
dc.title.alternative | Attitude of the European Union Towards Genetically Modified Foods | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 12478 | |
dc.description.abstract-translated | This undergraduate thesis deals with the progressive process of some plant´s transformation into cultivated plants and its consequential plant selection by man, up to actual evolution, which is characterised by genetic engineering. Man´s manipulation with the genetic codes of organisms carries its advantages and possible risks which are projected into the attitudes towards production and consumption genetically modified foods. This matter is a frequently discussed theme in Europe, whereas GMO have as opposition as well as supporters. This fact is reflected in the legislation of the European Union, which specifies strict conditions and precautions for GMO. | eng |
dc.date.accepted | 2009-07-02 | |
dc.description.department | Filozofická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Francouzský jazyk pro evropský a mezinárodní obchod | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Filozofická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Filologie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Radimský, Jan | |
dc.description.defence | Diplomandka komisi stručně představila svoji práci, metodu, cíle a závěry, k nimž dospěla. Poté vyslechla hodnocení vedoucího i oponenta a reagovala na vznesené dotazy, přičemž prokázala dobrou orientaci v tématu i vhled do dané, relativně složité problematiky. | cze |